Kremowa zupa piwna z bryndzą, kiełbasą i grzankami czosnkowymi

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dzielić życie z żołnierzem, równa się spędzać samotnie połowę dni w roku. Męża podkradają mi poligony, dobowe dyżury, nocne ćwiczenia, półroczne kursy, o misjach nie wspominając. Dziś, zamiast wznosić urodzinowy toast za moje zdrowie, rzuca gdzieś granatami…

Tort i szampana trzeba było zatem odłożyć na weekend, kiedy to armia odda mi Męża, a dziś, życząc sobie wszystkiego najlepszego, zamiast pełnego kielicha wzniosłam ku górze chlebek pełen pysznej, kremowej zupy piwnej. Bardzo zacny urodzinowy trunek, czyż nie?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
Zupa:
300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
400 ml jasnego piwa orkiszowego lub pszenicznego, w temperaturze pokojowej
2 duże ziemniaki
2 ząbki czosnku
100 g podsuszanej, mocno wędzonej kiełbasy
60 g bryndzy (prawdziwej, z mleka owczego lub przynajmniej z jego dużą zawartością; zawartość mleka krowiego nie może przekraczać 40% całkowitej ilości mleka użytego do produkcji sera)
1/2 cebuli
3 łyżki śmietany 12%
2 łyżeczki masła
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól, chili

Dodatkowo:
1 łyżka posiekanego szczypiorku do dekoracji zupy

Grzanki:
2 razowe bułki, najlepiej czerstwe
70 g masła
3 ząbki czosnku
2 łyżki startego parmezanu

WYKONANIE:
Zupa:
Czosnek drobno posiekać.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
Kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Jeżeli ma twardą skórkę, należy ją wcześniej usunąć.
Cebulę pokroić w kosteczkę.

W rondlu o grubym dnie roztopić łyżeczkę masła. Wrzucić posiekany czosnek i podsmażyć przez pół minuty. Zdjąć z ognia, odstawić na kilka sekund, dodać słodką paprykę w proszku, dokładnie wymieszać i ponownie postawić na bardzo małym ogniu. Smażyć przez minutę. Podkręcić ogień i wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia, wrzucić pokrojone ziemniaki i gotować je w bulionie do zupełnej miękkości.

Do bulionu z ugotowanymi ziemniakami wlać piwo. Zagotować. Dodać pokruszoną bryndzę i energicznie mieszając, najlepiej za pomocą rózgi kuchennej, gotować do czasu całkowitego rozpuszczenia się sera.
Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlać do rondla. Zupę trzymać na ogniu jeszcze przez 2-3 minuty, po czym bardzo dokładnie zmiksować za pomocą blendera.
Doprawić solą (bryndza jest słona, więc z solą należy uważać) i chili do smaku.

Pod koniec gotowania zupy, przygotować kiełbasę.
Na patelni roztopić łyżeczkę masła i zeszklić na nim cebulę. Przełożyć ją do miseczki.
Na tę samą patelnię wrzucić pokrojoną kiełbasę i smażyć, aż stanie się rumiana i chrupiąca. Jeżeli kiełbasa jest bardzo chuda, można na początku smażenia dodać do niej pół łyżeczki masła. Gotową kiełbasę osączyć na papierowym ręczniku i połączyć z podsmażoną cebulą.

Grzanki:
Przygotować pod koniec gotowania zupy.
Bułki pokroić w 1 cm kostkę. Przełożyć do miski. Dodać parmezan, wymieszać.
W rondlu roztopić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć przez pół minuty i wlać do miski z pokrojonym pieczywem. Bardzo dokładnie wymieszać, pieczywo ma być obtoczone w maśle.
Pieczywo rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 8-10 minut. Grzanki powinny nabrać złotego koloru i stać się chrupiące.

Gorącą zupę dekorować kiełbasą i szczypiorkiem. Podawać z grzankami.
Podałam zupę w domowych chlebowych miseczkach.

SMACZNEGO!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania mięsne, Obiady i kolacje, Wytrawne, Zupy i buliony i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

23 odpowiedzi na „Kremowa zupa piwna z bryndzą, kiełbasą i grzankami czosnkowymi

  1. Och, jakie cudo!!! ❤ Już od dawna chodziła za mną zupa piwna. Aż spróbuję ją zrobić wg Twojego przepisu!!! 😉
    P.S. WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO!!! 😉

  2. o ja…. najbardziej z tego wszystkiego chce mi sie tych chrupiacych chlebowych miseczek!

    • Kaaisa pisze:

      Doskonale Cię rozumiem 🙂 Uwielbiam dania serwowane w chlebkach. Ta chrupiąca skórka i nasiąknięte sosem lub zupą wnętrze, mniam! 🙂

  3. takitutaki pisze:

    wygląda smakowicie, kiedyś w górach w jakimś schronisku takie coś podawali 😀

  4. Lolanta pisze:

    Wszystkiego najlepszego! Oby Ci męża jak najszybciej oddali całego, żebyście mogli razem świętować i obżerać się tą pysznie wyglądającą zupą 😉

    • Kaaisa pisze:

      Dziękuję bardzo! Żebyśmy się mogli wspólnie obżerać zupą piwną, to będę musiała ją ponownie zrobić, bo w przypływie urodzinowych uniesień wyżarłam wszystko do dna 😀

  5. gin pisze:

    Wszystkiego najlepszego 🙂
    Zupa wygląda znakomicie 🙂

  6. Grand Mader pisze:

    To musi być bardzo smaczne! Wszystkiego najlepszego 🙂

  7. Wpadam na tę zupę bez dwóch zdań!!!!!

  8. Storyland14 pisze:

    Oj wygląda niezwykle smakowicie. ☺

  9. Joanna pisze:

    Cudo 🙂 Koniecznie muszę spróbować.

  10. gosiajakacka pisze:

    Jak mój mąż będzie wciąż podpatrywał u Ciebie takie przepisy, to się chyba przeniesie do Was 😉 Czyta „zupa piwna z kiełbasą” i już się dopytuje, a jak, a co.. No jak nic, żonę wymieni, jak mu nie zacznę gotować takich obiadów ;P

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s