Puszyste babeczki z makowym nadzieniem i rumową polewą z białej czekolady

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gdzieś pomiędzy pakowaniem, sprzątaniem, pieczeniem pierników i dopijaniem „popiernikowych” resztek Guinnessa, znalazłam chwilę, chwileczkę, chwilkę, aby podzielić się z Wami przepisem na deser, którym zajadamy się z Małżonem od dwóch tygodni. I nie zamierzamy przestać!

Przepyszne, wilgotne, puszyste babeczki nadziane masą makową i okraszone polewą rumową z białej czekolady polecają się na Święta.

A ja wracam do pierników…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI NA 12 BABECZEK*:
1 szklanka mąki pszennej tortowej (typ 450)
115 g miękkiego masła
2 żółtka
1 jajo
1/2 szklanki cukru pudru
1/3 szklanki mleka
1/4 szklanki soku z pomarańczy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
(UWAGA! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)

Masa makowa**:
70 g niebieskiego maku
3 łyżeczki płynnego miodu
3-4 drobno pokrojone śliwki suszone
2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
1,5 łyżki mielonych migdałów
1 łyżeczka suszonej żurawiny
2 łyżeczki rodzynek
2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
15 g roztopionego, przestudzonego masła
3 łyżki rumu

Polewa:
40 g masła
100 g białej czekolady
2,5 łyżki rumu
1 łyżka niebieskiego maku

WYKONANIE:
Masa makowa (można ją przygotować dzień wcześniej): Mak wsypać do miski, zalać wrzącą wodą, zamieszać, przykryć i odstawić do wystudzenia. (Uwaga! Woda ma przykrywać mak. Jeżeli mak wpije całą wodę, należy ją uzupełnić.)
Sparzony, wystudzony mak odcisnąć dokładnie z nadmiaru wody i zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach.

Tak przygotowany mak przełożyć do miseczki. Dodać do niego miód, bakalie, masło i rum, dokładnie wymieszać, odstawić na 5 minut.

UWAGA! Jeżeli masę makową przygotowywać będziecie dzień wcześniej, nie dodawajcie do niej od razu masła i rumu. Te składniki należy dodać bezpośrednio przed pieczeniem babeczek.

Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać, odstawić.
Masło utrzeć/zmiksować z cukrem na białą, puszystą masę. Ciągle ucierając, dodawać żółtka i jajo, jedno po drugim, dolać mleko, zmiksować do połączenia. Masa może się zwarzyć, ale nie przejmujcie się, nie ma to żadnego znaczenia.
Miksując na wolnych obrotach lub mieszając masę szpatułką/drewnianą łyżką, dosypywać mąkę z proszkiem, na koniec wlać sok z pomarańczy i całość zmiksować krótko do połączenia składników.

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Do papilotek nakładać po łyżce ciasta, wyrównać. Ciasto powinno wypełniać papilotki w 1/3. Na środek kłaść po łyżeczce masy makowej, lekko docisnąć. Przykryć dokładnie pozostałym ciastem i wyrównać. Całość powinna wypełniać papilotki w 3/4.
Piec w temperaturze 160°C przez 13-18 minut.
Wyjąć z formy, wystudzić na kratce.

Polewa: Masło przełożyć do rondelka, roztopić. Zdjąć z ognia, wlać rum, wymieszać, postawić na małym ogniu i krótko podgrzać. Zdjąć z ognia, wrzucić połamaną na kawałki czekoladę, wsypać mak i odstawić na 2-3 minuty.
Po tym czasie energicznie zamieszać, najlepiej za pomocą rózgi kuchennej, do całkowitego roztopienia czekolady. Powinna powstać gładka, dosyć gęsta polewa. Od razu dekorować nią wystudzone babeczki. Odłożyć do zastygnięcia.

SMACZNEGO!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

*Babeczki piekłam w formie na muffiny o górnej średnicy gniazda 7 cm.
**Masy makowej wystarcza na podwójną porcję babeczek.

8 replies to “Puszyste babeczki z makowym nadzieniem i rumową polewą z białej czekolady

  1. Ale zrobiłaś mi tymi babeczkami poświątecznego smaka! I nie pozostaje nic innego, jak jutro lecieć do sklepu po składniki i przygotować babeczki 🙂

Dodaj odpowiedź do daktyljaglany Anuluj pisanie odpowiedzi

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star