Sorbet gruszkowy z szafranem

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mój Dziadek zawsze powtarzał, że na ból gardła najlepsze są lody. I takie zalecenia to ja rozumiem!

Zatem… Na jesienny ból gardzieli polecam sorbet gruszkowy. Ponieważ kolor samych zmiksowanych gruszek nie bardzo do mnie przemawia, postanowiłam wzbogacić je szafranem. I w swej nieskromności przyznam, że było to genialne posunięcie 😉

Kosztujcie! Na zdrowie!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI: 
1,2 kg dojrzałych, słodkich, miękkich gruszek (np. Klapsa)
0,12 g drobno pokruszonych/utartych w moździerzu nitek szafranu (1/4 łyżeczki)
4 łyżki czystej wódki w temperaturze pokojowej
250 ml wody
3 łyżki cukru trzcinowego
1 cm kawałek imbiru
sok z jednej limonki

WYKONANIE:
Pokruszone nitki szafranu zalać wódką, odstawić na 10 minut. Zamieszać.
Imbir obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Do rondelka wlać wodę, wsypać cukier, wymieszać, postawić na średnim ogniu, zagotować. Gotować na małym ogniu (nie mieszać!) przez 10-12 minut. Z syropu powinna odparować niemal połowa wody. Zdjąć z ognia, odstawić na 2 minuty.

W czasie gotowania syropu przygotować owoce.
Gruszki umyć, osuszyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Od razu wymieszać je z sokiem z limonki, aby nie ściemniały. Dodać przestudzony syrop cukrowy i dokładnie wymieszać.
Dodać szafran wraz z wódką, w której się moczył oraz starty imbir i całość bardzo dokładnie zmiksować za pomocą blendera.
Schłodzić do temperatury lodówkowej.

Jeżeli używacie maszyny do robienia lodów – przelać zimną mieszankę sorbetową do maszyny i dalej postępować zgodnie z instrukcją urządzenia. Po zakończeniu pracy maszyny sorbet przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i wstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc, do zamrażalnika.

Jeżeli nie używacie maszyny do robienia lodów – przelać zimną mieszankę sorbetową do szczelnie zamykanego pojemnika i włożyć do zamrażalnika na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Przez pierwsze 3,5 godziny mrożenia sorbet wyjmować co pół godziny i krótko miksować, aby był puszysty i nie powstały w nim kryształki lodu.

Przed podaniem wyjąć na 10-15 minut z zamrażalnika.

SMACZNEGO!

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Bezjajeczne, Bezmleczne, Desery, Desery mrożone, Desery z alkoholem, Lody i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

6 odpowiedzi na „Sorbet gruszkowy z szafranem

  1. ladylaurabloq pisze:

    Pyszny ,gruszkowy …rozmarzyłam się .Zdjęcia świetne.

  2. gin pisze:

    Łał, niesamowicie wytworny deser 🙂 Zrobię 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s