Sałatka kalafiorowa z kolorowymi pomidorami

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tytułem wstępu – słów kilka od Jana Brzechwy 🙂

„Spotkał katar Katarzynę –
A – psik!
Katarzyna pod pierzynę –
A – psik!

Sprowadzono wnet doktora –
A – psik!
„Pani jest na katar chora” –
A – psik!

Terpentyną grzbiet jej natarł –
A – psik!
A po chwili sam miał katar –
A – psik!

Poszedł doktor do rejenta –
A – psik!
A to właśnie były święta –
A – psik!

Stoi flaków pełna micha –
A – psik!
A już rejent w michę kicha –
A – psik!

Od rejenta poszło dalej –
A – psik!
Bo się goście pokichali –
A – psik!

Od tych gości ich znów goście –
A – psik!
Że dudniło jak na moście –
A – psik!

Przed godziną jedenastą –
A – psik!
Już kichało całe miasto –
A – psik!

Aż zabrakło terpentyny –
A – psik!
Z winy jednej Katarzyny –
A – psik!”

Katarzyna dogorywa i sił nie ma na nic… Ledwo spod pierzyny nos czerwony wystawiła, żeby Wam zaproponować sałatkę z cyklu „lepiej smakuje, niż wygląda”, którą zrobiła wieki temu, ale jak dotąd na blogu jej nie umieściła. Sama nie wie, czemu… A-psik!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI NA 4-6 PORCJI:
1 mały kalafior (ok. 400 g po oczyszczeniu)
1 mała cebula
4 jaja
3 kolorowe pomidory (u mnie malinowy, czarny i pomarańczowy)
8-10 kolorowych pomidorków koktajlowych
1 łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz

Na sos:
2,5 łyżki jogurtu greckiego
1/2 łyżeczki majonezu
2 łyżeczki musztardy Dijon
1 żółtko z ugotowanego na twardo jaja
sól, pieprz

WYKONANIE:
Kalafior oczyścić, podzielić na małe różyczki, dokładnie umyć i osuszyć.

W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Wrzucić różyczki kalafiora i gotować przez 5 minut. Odcedzić, wrzucić na minutę do miski z zimną wodą i lodem lub obficie przelać zimną wodą, aby przerwać proces gotowania. Odcedzić i osuszyć.

Jaja ugotować na twardo. Wystudzić i obrać. Z jednego jaja wyjąć żółtko, odłożyć je na później (do sosu). Jaja pokroić w drobną kostkę.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Pomidory pokroić w ćwiartki lub „ósemki”, pomidorki koktajlowe przekroić na pół.

Sos: Do miseczki wrzucić odłożone wcześniej żółtko i dokładnie rozgnieść je widelcem. Dodać jogurt, majonez i musztardę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Do miski wrzucić pokrojone jaja, pomidory, cebulę, różyczki kalafiora i posiekany koperek. Dodać sos i wszystko bardzo delikatnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do czystej salaterki, przykryć folią spożywczą i chłodzić przez 1-1,5 godziny w lodówce.

SMACZNEGO!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Dania bezmięsne, Sałatki i surówki, Wytrawne, Śniadania i podwieczorki i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

4 odpowiedzi na „Sałatka kalafiorowa z kolorowymi pomidorami

  1. Lolanta pisze:

    Pomidory z każdym dodatkiem są dobre, ale przyznam, ze o kalafiorze bym nie pomyślała. [Zanotować na przyszłość] 🙂
    A na ten katar to ty sobie zrób sałatkę z cytryny 😉

    • Kaaisa pisze:

      Mam za sobą skrzynkę cytryn, dwa litry miodu, pół kilo czosnku, imbiry, herbatki, syropki, a nawet znienawidzoną Polopirynę S (do teraz mnie trzęsie!) i nic… Zero bezwzględne, null… 😦 Przerzuciłam się więc na grzane wino/piwo – kataru nie zabija, ale jaki humor dobry 😀
      P.S. Te sałatkę od zawsze robi moja Mama, więc dla mnie połączenie pomidorów i kalafiora to oczywista oczywistość 😀

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s