Racuchy z jabłkami

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Krótkie piątkowe wpisy chyba staną się tradycją. Po całym tygodniu ślęczenia przed monitorem, ciężko mi się patrzy tego dnia na klawiaturę, przyznaję. A i wena zazwyczaj w piątki mnie opuszcza… Chcę napisać o tym, o tamtym i jeszcze o czymś innym, ale słowa jakoś nie chcą się układać w zdania, a  zdania w logiczną całość. Taki mój piątkowy kryzys twórczy.

Rzucę więc komputerem w kąt i obejrzę po raz „tysiącpięćsettrzydziestyczwarty” historię o tym, jak to Mroczny Rycerz powstaje. Ma słabość do Christiana Bale’a wielką jest, no cóż poradzę…

Zanim jednak ogarnie mnie mrok Gotham, Bale zasepleni po raz pierwszy, a  Gary Oldman nie wyjawi grzechów Harvey’a Denta, pozostawię Wam przepis na pyszne, puszyste racuchy z jabłkami. Smak dzieciństwa… Jako naczelny naleśniko-placko-racuchożerca Rzeczypospolitej Polskiej gorąco polecam!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI NA OK. 15 RACUCHÓW:
300 g mąki pszennej tortowej
250 ml ciepłego mleka 3,2%
1/2 łyżki cukru pudru
15 g świeżych drożdży
1 jajo
1 żółtko
20 g masła
szczypta soli
4 nieduże jabłka
(UWAGA! Drożdże i jaja powinny być w temperaturze pokojowej.)

Dodatkowo:
olej rzepakowy do smażenia racuchów
cukier puder do oprószenia racuchów lub miód do ich polania (opcjonalnie)
gęsta, kwaśna śmietana lub jogurt naturalny do dekoracji racuchów (opcjonalnie)

WYKONANIE:
Do miseczki wkruszyć drożdże, zalać je 125 ml ciepłego mleka, dodać cukier, lekko wymieszać i odstawić do podrośnięcia na około 20-25 minut.

Resztę ciepłego mleka roztrzepać (zmiksować) z jajem i żółtkiem.
Masło roztopić w rondelku.
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać. Zrobić dołek i wlać do niego podrośnięte drożdże. Wymieszać drewnianą łyżką. Dodać mleko z jajami i mieszać energicznie drewnianą łyżką przez 3-4 minuty, aż ciasto będzie gładkie. Pod koniec mieszania dodać ciepłe masło.

Jabłka umyć, osuszyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w 1 cm lub mniejszą kostkę. Od razu dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.

Miskę z ciastem przykryć lnianą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Na patelni rozgrzać olej (3-4 łyżki).
Za pomocą łyżki zanurzanej we wrzątku (ciasto nie będzie się do niej kleić) na rozgrzany olej kłaść po 1,5-2 łyżki ciasta na jeden placek, delikatnie rozpłaszczać i smażyć na średnim ogniu po 2-2,5 minuty z każdej strony, na złoty kolor.
Uwaga! Racuchy muszą mieć czas, aby na patelni wyrosnąć i usmażyć się w środku – nie należy ich smażyć na mocnym ogniu. Przed smażeniem każdej porcji należy uzupełniać ilość oleju na patelni.

Usmażone racuchy układać na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.

Podawać ciepłe z miodem, śmietaną, jogurtem lub oprószone cukrem pudrem. Wspaniale smakują również bez żadnych dodatków. Wyborne także na zimno.

SMACZNEGO!

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i ciastka z owocami, Ciasto drożdżowe słodkie, Dania bezmięsne, Naleśniki, racuchy, placki i bliny słodkie, Śniadania i podwieczorki i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

14 odpowiedzi na „Racuchy z jabłkami

  1. Lena pisze:

    Cudownie apetyczne są te racuchy, aż chce się je jeść!

  2. karmel-itka pisze:

    klasyka jesiennych dań! pyszne, bardzo lubię posypane cukrem pudrem.

  3. jak zwykle piękne i apetyczne zdjęcia 🙂 uwielbiam racuchy!

    • Kaaisa pisze:

      Aniu, dziękuję 🙂 Cieszę się, że się podobają.
      Ja również uwielbiam racuchy. Nie dość, że są pyszne, to przywołują niezwykle miłe wspomnienia z dzieciństwa. Robiła je moja Prababcia, robiły je Babcie, robi je Mama… Wierny towarzysz od najmłodszych lat 🙂

  4. 5000lib pisze:

    Ja dodaję do jabłek jeszcze banana.

  5. ladylaurabloq pisze:

    Piękne motyle jabłkowe ,a racuchy ,u mnie też przywołują miłe wspomnienia i robię je często dla córki.

  6. gosiajakacka pisze:

    Uwielbiam racuchy 🙂 Nie mam jak dotąd żadnego ulubionego przepisu, więc chętnie wypróbuję Twój 🙂

  7. milktherapy pisze:

    Pysznie wygladaja, musze je sprobowac 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s