Orzechowe crumble z gruszkami, jabłkami i rozmarynem, czyli owoce pod kruszonką

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Czasami nachodzi mnie ogromna ochota na coś słodkiego i ciepłego, ale nie za bardzo chce mi się stać przy kuchni i smażyć naleśniki, racuchy, czy pichcić jakieś inne, bardziej skomplikowane i czasochłonne specjały. Jeżeli me lenistwo jest naprawdę wielkie, wystarcza mi posłodzona – do granic niemożliwości – miodem lub konfiturami herbata. Jeżeli jednak chce mi się choć trochę ruszyć ręką i nogą, robię crumble lub clafoutis. Ilość pomysłów na ich wykonanie jest nieograniczona, co mnie niezmiernie cieszy, bo lenistwo lubi często wracać.

Nie mogłam się zdecydować, na którą kulinarną wycieczkę dzisiaj Was zabrać… Francja czy Wielka Brytania? Clafoutis czy crumble? Sięgnęłam zatem po krótką wyliczankę z dzieciństwa i… Bach! Cieplutkie owoce ukryte pod chrupiacą, maślaną kruszonką, zwane przez naszych brytyjskich przyjaciół mianem crumble.

Jest to jeden z najprostszych i najlepszych deserów świata. A jakim można być kreatywnym w jego przyrządzaniu! Owoce – jakie chcemy. Przyprawy – jakie lubimy. Kruszonka – na jaką tylko mamy ochotę: zwykła, migdałowa, owsiana, orzechowa, czekoladowa, proszę bardzo! Z alkoholem lub bez. W dużej formie ceramicznej lub w kokilkach. Podane solo, ze śmietaną, z jogurtem, z lodami…

Sami widzicie – grzech nie zrobić. Szczególnie, że orzechy, jabłka i gruszki aż się o to proszą. Polecam!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI NA FORMĘ O ŚREDNICY 26-28 CM*:
Na kruszonkę:
150 g mąki krupczatki
70 g mąki pszennej
50 g tartych (mielonych) orzechów laskowych
170 g masła, pokrojonego w kostkę, w temperaturze pokojowej
80 g cukru
szczypta soli

Owoce:
1/2 kg kwaśnych jabłek (np. Antonówka, Szara Reneta)
1/2 kg słodkich gruszek (np. Klapsa)
1 łyżka drobno posiekanych listków rozmarynu
3 łyżki orzechówki
1 łyżeczka miodu
sok z jednej limonki

Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
kwaśna, gęsta śmietana lub jogurt do dekoracji (opcjonalnie)

WYKONANIE:
Kruszonka: Mąki przesiać do miski. Wymieszać z bardzo drobno startymi orzechami laskowymi, cukrem i solą. Dodać pokrojone w kostkę masło i wszystko rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Odstawić.

Owoce: Gruszki i jabłka umyć, osuszyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w centymetrową kostkę. Od razu połączyć z sokiem z limonki, aby owoce nie ściemniały. Dodać nalewkę orzechową, miód i posiekany rozmaryn. Dokładnie wymieszać.

Ceramiczną formę o średnicy 26-28 cm* dokładnie wysmarować masłem. Przełożyć do niej owoce. Wyrównać. Posypać równomiernie przygotowaną wcześniej kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piec 30-35 minut. Kruszonka powinna się zezłocić.

Wyjąć z piekarnika. Podawać ciepłe z kleksem jogurtu lub kwaśnej śmietany (opcjonalnie).

*Crumble można przygotować w pojedynczych kokilkach.

SMACZNEGO!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezjajeczne, Ciasta i ciastka z owocami, Ciasta kruche i tarty słodkie, Desery, Kuchnia świata, Śniadania i podwieczorki i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

13 odpowiedzi na „Orzechowe crumble z gruszkami, jabłkami i rozmarynem, czyli owoce pod kruszonką

  1. Pink Hungry pisze:

    fajne połączenie, uwielbiam rozmaryn w deserach 🙂

  2. Monika Rosa pisze:

    Crumble w tej jesiennej wersji wygląda niezwykle zachęcająco 🙂

  3. ladylaurabloq pisze:

    Pyszny deser jesienny.

  4. mniam! robiłam coś podobnego z samych jabłek, ale to musi być jeszcze pyszniejsze, ciekawy też ten rozmaryn w deserze

    • Kaaisa pisze:

      Z samymi jabłkami też pysznie! 🙂
      Bardzo lubię rozmaryn w deserach, więc wrzucam go, gdzie tylko się da 😉 Pięknie pachnie i wspaniale podkreśla smak owoców 🙂

  5. Ehh… po samym przeczytaniu i obejrzeniu smakowitych zdjęć, nabrałam teraz ochoty na coś słodkiego :/ Będę musiała spróbować 😉

  6. gin pisze:

    Uwielbiam crumble, takie z rozmarynem musi smakować wyjątkowo dobrze 🙂

  7. Ależ to wygląda, zapach z pewnością musiał być obłędny!! 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s