Kremowa zupa ze świeżych ogórków gruntowych, jabłek i awokado

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Piątek, piąteczek, piątunio! Jakieś kino, jakieś wino… Reset, relaks i „take it easy”!

Długiego stania przy garach i długiego wpisu dzisiaj nie będzie… Będzie za to przepis na rewelacyjną zupę ze świeżych ogórków, jabłek i awokado, do przyrządzenia której gorąco Was zachęcam.

Przyjemnego wieczoru!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
750 g ogórków gruntowych
3 duże jabłka (najlepiej słodkie, np. Lobo, Ligol)
1 dojrzałe awokado
1 mała cebula
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki sera ricotta
2 łyżeczki octu jabłkowego
500 ml bulionu warzywnego
25 g masła
1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
sól, zielony pieprz

Dodatkowo:
12 ugotowanych na twardo przepiórczych jaj (po 3 na porcję) lub 4 jaja kurze (po 1 na porcję), przekrojonych na pół
2 ogórki gruntowe, obrane i pokrojone w drobniutką kostkę
2 łyżki posiekanego koperku

WYKONANIE:
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Ogórki i jabłka umyć, obrać, z jabłek usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę.
W garnku o grubym dnie roztopić masło, dodać oliwę, wrzucić cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodać pokrojone ogórki i jabłka oraz łyżeczkę octu jabłkowego. Przykryć i dusić na małym ogniu przez 10 minut. Zdjąć pokrywkę, wlać bulion i całość zagotować. Zdjąć z ognia.

Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i za pomocą łyżki oddzielić miąższ od skórki. Miąższ pokroić na mniejsze kawałki i dodać do gorącej zupy wraz z koperkiem i ricottą. Wszystko bardzo dokładnie zmiksować za pomocą blendera (zacząć od wolnych obrotów i stopniowo je zwiększać).
Zupę doprawić solą, świeżo zmielonym zielonym pieprzem i łyżeczką octu jabłkowego.

Gorącą zupę nalewać do talerzy lub miseczek. Podawać z jajami przepiórczymi lub kurzymi, drobno posiekanym ogórkiem i koperkiem.
W upalne dni zupę można serwować jako chłodnik – przed podaniem należy ją mocno schłodzić w lodówce.

SMACZNEGO!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Obiady i kolacje, Wytrawne, Zupy i buliony i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

10 odpowiedzi na „Kremowa zupa ze świeżych ogórków gruntowych, jabłek i awokado

  1. Lolanta pisze:

    Nigdy bym nie wpadla na takie połączenie :O
    Piękny masz ten ażurowy talerz!

  2. foodmania pisze:

    rewelacyjna propozycja zupy kremu! 🙂

  3. Ewelina pisze:

    nie przepadam za zupami, ale ta zdecydowanie do mnie przemawia 🙂

    pozdrawiam i zapraszam na naszego nowego bloga o dżemach!
    http://www.owocowyogrod.blogspot.com

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s