Sałatka z kaszą jaglaną, grillowanym bakłażanem, fioletową fasolką szparagową, czarnymi pomidorami i czarnym sezamem

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Niech mi ktoś wytłumaczy jak dwulatkowi, jak mawiał Joe Miller w „Filadelfii”, czemu niemal wszyscy dookoła tacy strasznie zaskoczeni tym, że mamy jesień. Niemalże tak, jak polscy drogowcy atakiem zimy… Zewsząd słyszę narzekania, że przylazła, że się panoszy, że liście więdną, że zimno, że leje, że wieje, że szaro, że ciemno, że skarpetki trzeba włożyć, że nago po rosie z rana pobiegać nie można… Czemu, ach czemu? Na twarzach wymalowane zdziwienie, bezbrzeżny smutek i pytanie: „Jak żyć?”.

Będę okrutna i powiem, że nie łączę się w bólu, nie współczuję i w ogóle marny ze mnie towarzysz tej niedoli. Jesień uwielbiam! Z wszystkimi jej zaletami i wadami. Z niespokojnymi deszczami, co potargały sad i z babim latem. Z kałużami i szeleszczącymi pod stopami liśćmi. Z kocem, książką i grzanym winem w długie wieczory i z zaparowanymi okularami w mroźne poranki… Ja narzekałam na letnie upały, których nie znoszę, teraz jestem szczęśliwa. I pozostanę taką do następnego lipcowego ukropu, kiedy to mój organizm znowu odmówi posłuszeństwa.

Życząc wszystkim jesiennym nienawistnikom mnóstwa dobrej pogody za oknem i jeszcze więcej pogody ducha, zostawiam Was z talerzem nieśpiesznej, mrocznej niczym listopadowe wieczory sałatki. Nie bójcie się i przejdźcie z nią na kulinarną ciemną stronę Mocy 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI NA 3-4 PORCJE:
Kasza jaglana:
125 ml kaszy jaglanej
250 ml wody
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżeczka masła
szczypta soli

Pozostałe składniki:
malutki bakłażan (ok. 120-150 g)
70 g fioletowej fasolki szparagowej
3 czarne pomidory
1 mała czerwona cebula
kilka liści czerwonej sałaty (np. dębolistnej lub karbowanej)
2 łyżeczki czarnego sezamu
oliwa extra vergine do posmarowania bakłażana

Winegret:
1,5 łyżki oliwy extra vergine
2 łyżeczki soku z limonki
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki suszonego cząbru
sól, pieprz

WYKONANIE:
Kasza jaglana: Kaszę wsypać do niedużego garnka. Zalać zimną wodą i dokładnie wypłukać. Odsączyć na gęstym sicie. Czynność powtórzyć. Wypłukaną kaszę pozostawić na sicie i przelać ją wrzątkiem (w ten sposób pozbędziemy się niechcianej goryczki). Dokładnie odsączyć. Tak przygotowaną kaszę przełożyć z powrotem do garnka.
Wlać 250 ml zimnej wody, dodać sok z limonki.
Garnek postawić na ogniu. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, garnek przykryć i gotować kaszę przez 10-12 minut. Zdjąć z ognia, dodać łyżeczkę masła i szczyptę soli, wymieszać widelcem i trzymać pod przykryciem jeszcze przez 5 minut. Gotową kaszę przemieszać widelcem, przełożyć na płaski talerz i wystudzić.

Winegret: W miseczce połączyć oliwę, sok z limonki i cząber. Wcisnąć czosnek, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Pozostałe składniki: Fasolkę umyć w letniej wodzie (w gorącej zacznie tracić kolor!), osuszyć, odciąć końcówki. Jeżeli to konieczne, usunąć łyko. Każdy strączek podzielić na 4-5 części.

Bakłażana umyć, osuszyć, odciąć końcówki, przekroić go wzdłuż na pół i pokroić na 0,5 cm półtalarki.*
Każdy posmarować z dwóch stron oliwą, najlepiej za pomocą pędzelka, i kłaść na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Grillować przez 2-3 minuty (na bakłażanie powinny pojawić się ciemne paski) i przewrócić na drugą stronę. W tym momencie dorzucić na patelnię pokrojoną fasolkę i grillować wszystko jeszcze przez 2-3 minuty. Fasolki nie należy przewracać, mieszać, ruszać w jakikolwiek sposób. Dzięki temu straci kolor tylko z jednej strony.
Grillowane warzywa zdjąć z patelni, położyć na osobnych płaskich talerzach i lekko przestudzić.

Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki lub ósemki.
Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki.

Wystudzoną kaszę jaglaną przełożyć do miski. Dodać cebulę, pomidory, sezam oraz grillowanego bakłażana i fasolkę. Wszystko wymieszać z winegretem.
Na talerzach ułożyć porwane liście sałaty. Na sałatę wyłożyć kaszę jaglaną z warzywami i sezamem.

SMACZNEGO!

*Uwaga! Nie jestem zwolenniczką solenia bakłażana, odstawiania go na pewien czas, a później płukania w celu pozbycia się goryczki, zmiękczenia i czego tam jeszcze. Zawsze kupuję małe, ładne, jędrne sztuki i naprawdę bardzo rzadko się zdarza, aby któryś był gorzkawy i twardy. Oczywiście wyróbowałam metodę z soleniem w roli głównej i według mnie efekt żaden – jak bakłażan jest gorzki, to gorzkim pozostanie (już lepiej zalać go mlekiem); pozbywamy się tylko nadmiaru wody (w przypadku niektórych potraw może to być przydatne, w większości jest jednak zbędne). Poza tym, bakłażan odłożony na 15 minut (lub więcej) ciemnieje i robi się po prostu brzydki. Dlatego w moich przepisach raczej z tą metodą zbyt często się nie spotkacie. Jeżeli jesteście jednak jej zwolennikami, nie nakłaniam do rezygnacji. Przyrządzajcie tak, jak lubicie 🙂

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Bezjajeczne, Bezmleczne, Kasza i ryż, Sałatki i surówki, Wytrawne, Śniadania i podwieczorki i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

6 odpowiedzi na „Sałatka z kaszą jaglaną, grillowanym bakłażanem, fioletową fasolką szparagową, czarnymi pomidorami i czarnym sezamem

  1. Lolanta pisze:

    A co to dopiero będzie, jak zima przyjdzie? 😉
    Sałatka prima 🙂

  2. eM eR pisze:

    Nie cierpię kaszy, ale tę potrawę bym zjadła… Wygląda prześlicznie.

    • Kaaisa pisze:

      Dziękuję, miód na me serce 🙂
      Swego czasu też nie po drodze było mi z kaszą. Całkiem niedawno pisałam o wylewaniu krupniku pod dywan 😀

  3. balkanyrudej pisze:

    Kasza jaglana jest świetna w sumie do wszystkiego i od pewnego czasu wraz z innymi kaszami gości na stałe w moim menu. Twoje danie wygląda wprost wykwintnie, choć składniki pewnie każdy znajdzie w swojej kuchni 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s