Makaron fettuccine z pikantnym sosem z pieczonych pomarańczowych pomidorów i kurek

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jednym okiem zerkam na mecz polskich siatkarzy z reprezentacją Italii, drugim na ekran komputera (na lewe nie widzę, więc uznajcie to za nie lada wyczyn), prawą ręką zapisuję, co mi szef „kazali” w najbliższym czasie zrobić, a lewą mieszam sorbet gruszkowy. Mózg mi się wyłączył sam.

Trochę jestem rozdarta, więc dzisiaj będzie krótko, zwięźle i „kawiastonaławiasto”. I bardzo pysznie, oczywiście – włoski makaron, słodycz uwięziona w pieczonych pomidorach, zapach kurek i ostrość chili. Zapraszam!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
200 g makaronu fettuccine
300 g pomarańczowych pomidorów
80 g kurek
2 ząbki czosnku
1 pomarańczowa papryczka chili
5-6 listków bazylii
listki z 2 gałązek oregano
1,5 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz kajeński
kawałek parmezanu lub sera Grana Padano

WYKONANIE:
Kurki dokładnie oczyścić, w razie konieczności opłukać, osuszyć.
Czosnek obrać.
Papryczkę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki.
Pomidory umyć, osuszyć, przekroić na pół.

Na spód naczynia żaroodpornego wlać oliwę. Ułożyć na niej połówki pomidorów, skórką do dołu. Dodać bazylię i oregano.
Naczynie luźno przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 35 minut. Po tym czasie z naczynia zdjąć folię, dodać czosnek, pokrojoną papryczkę i kurki. Wszystko piec jeszcze przez 20 minut.

Wyjąć z piekarnika, wszystko od razu przełożyć do głębokiej miski i dokładnie zmiksować blenderem na gładki sos. Doprawić solą i pieprzem kajeńskim.

Tuż przed końcem pieczenia pomidorów ugotować makaron. Powinien być al dente.

Makaron odcedzić, wymieszać z sosem. Nakładać na talerze. Porcje posypywać drobno startym parmezanem lub serem Grana Padano.

SMACZNEGO!

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania bezmięsne, Grzyby, Makarony i kluski, Obiady i kolacje, Wytrawne i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Makaron fettuccine z pikantnym sosem z pieczonych pomarańczowych pomidorów i kurek

  1. wisienor pisze:

    Kasiu, toż to coś, co jestem w stanie wykonać! Stosunkowo mało składników i proste (chyba…). No i brzmi pysznie:-)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s