Kruche babeczki z nadzieniem serowym, jeżynami i malinami

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Od kilku dni „chodziła” za mną pewna melodia… Brzęczała i dźwięczała, nie dawała chwili wytchnienia, męcząc i dręcząc mój umysł, który nijak nie potrafił sobie przypomnieć, skąd tę melodię zna. Małżona nie ma, Mamie melodyjką głowy zawracać nie będę, znajomi rozkładają ręce (ach, te moje wokalne zdolności!), Siostra za oceanem, przyjaciel Google głuchy… Pomocy znikąd. Obłęd wychylał się zza rogu…

Aż tu nagle, olśnienie! Radosne konwulsje wstrząsnęły mym ciałem. Pech chciał, że owo olśnienie spłynęło na mnie na fotelu dentystycznym, a radosne podrygi przeraziły młodego, miłego stomatologa. Biedak myślał, że mnie uszkodził i zbladł jak ściana. Widząc, jak siły witalne opuszczają go z sekundy na sekundę, pośpiesznie wytłumaczyłam mu, że jestem w jednym kawałku, że objawiła mi się rzecz niesłychana i że to melodia z pięknej bajki o Żwirku i Muchomorku niemal pchnęła mnie w objęcia choroby psychicznej.

Nie wiem, czy do końca zrozumiał, ale po kilku minutach, oprócz jakże kojących dźwięków wiertełka, dało się usłyszeć, jak młody, miły stomatolog mruczy sobie „Żwirka i Muchomorka” pod nosem…

A ja, cała szczęśliwa i nieobłąkana, nucąc pod nosem, proponuję Wam dzisiaj pyszne kruche babeczki z serem i owocami. Jeżeli chcielibyście ponucić ze mną, a melodii nie pamiętacie, oto ona – klik. Ostrzegam, będzie za Wami „chodzić”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI NA 20-25 BABECZEK:
Ciasto:
350 g mąki krupczatki
160 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
2 jaja (prosto z lodówki)
70 g cukru pudru
szczypta soli

Nadzienie:
250 g twarogu
1 jajo
1 kopiata łyżka cukru pudru
sok z połowy limonki
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1,5 łyżki mleczka kokosowego
(Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)

Bita śmietana:
1/2 szklanki śmietanki kremówki 36%
2 łyżeczki cukru pudru
ziarenka z połowy laski wanilii

Dodatkowo:
ok. 200 g malin
ok. 150 g jeżyn
masło do posmarowania foremek
otręby pszenne do oprószenia foremek

WYKONANIE:
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone masło, wszystko posiekać nożem, dodać jaja, cukier i sól i szybko zagnieść ciasto. Powinno być gładkie i miękkie.
Gotowe ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez godzinę w lodówce.

Foremki na babeczki (użyłam karbowanych, metalowych foremek o średnicach: 3,5 cm – dolna; 7 cm – górna) dokładnie posmarować masłem i oprószyć otrębami pszennymi. Nadmiar otrębów strzepać.
Tak przygotowane foremki ustawić w rzędy obok stolnicy, na której rozwałkowywane będzie ciasto.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Lekko podsypując mąką rozwałkować je na grubość ok. 3-4 mm, nawinąć na wałek i przenieść na ustawione w rzędy foremki.
Foremki bardzo dokładnie wylepić ciastem. Nadmiar ciasta usunąć.

Ciasto na spodzie foremek ponakłuwać widelcem. Babeczki wstawić do nagrzanego do 190ºC piekarnika. Podpiekać przez 10 minut, w międzyczasie przygotowując nadzienie.

Nadzienie: W misie blendera umieścić twaróg, jajo, cukier i mleczko kokosowe. Dokładnie zmiksować na gładką masę. Dodać sok z limonki, mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną i zmiksować do połączenia.

Podpieczone spody babeczek wyjąć z piekarnika. Nałożyć do nich po łyżeczce serowego nadzienia i wstawić do piekarnika nastawionego na 170ºC. Piec 13-15 minut. Masa serowa powinna być ścięta, lekko przyrumieniona z wierzchu.

Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremkach. Przestudzone babeczki wyjąć z foremek i dokładnie wystudzić na kratce.

Bita śmietana: Przygotować tuż przed dekoracją babeczek.
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i ziarenka wanilii.

Wystudzone babeczki dekorować bitą śmietaną, malinami i jeżynami. Przechowywać w lodówce.

SMACZNEGO!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, babeczki i muffiny, Ciasta i ciastka z owocami, Ciastka kruche, Desery, Serniki i serniczki pieczone i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

6 odpowiedzi na „Kruche babeczki z nadzieniem serowym, jeżynami i malinami

  1. zajeckicajec pisze:

    O mamo, wyglądają przesmakowicie! Koniecznie muszę spróbować moich sił w kuchni! 🙂

  2. ladylaurabloq pisze:

    Na babeczkę zawsze jest dobry moment .

  3. gin pisze:

    Są takie melodie, które na całe życie pozostają gdzieś z tyłu głowy, i czasem chcą, aby sobie o nich przypomnieć 🙂
    Babeczki wyszły Ci cudowne i urocze 🙂

    • Kaaisa pisze:

      „Tył” mojej głowy jest bardzo pojemny 😀 Co chwilę coś z niego wypełza i atakuje mnie znienacka! 😉
      Babeczki dziękują za komplement 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s