Placuszki z serem ricotta i wiśniami

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

O szczęście niepojęte – przyszły chłody! Trzy dni temu przeprosiłam się ze skarpetami, przedwczoraj z kocem, a wczoraj w ruch poszła gorąca herbata. Wreszcie czuję, że żyję i nie zrzędzę całymi dniami, że jest mi za gorąco i zaraz dostanę zapewne zawału albo udaru, i umrę w całkiem jeszcze młodym wieku… Do czasu, kiedy zacznę narzekać, że jest mi dla odmiany za zimno i w drodze z pracy na pewno mnie „zawieje i zamiecie”, i zamarznę gdzieś pod płotem, Małżon ma chwilę wytchnienia.

A na talerzu jeszcze lato w pełni – wiśnie zatopione w puszystych, bardzo delikatnych placuszkach z ricottą. Polecam!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI NA OK. 15 PLACUSZKÓW:
1 szklanka i 1 łyżka mąki pszennej
3 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
3 białka
250 g sera ricotta
70 g masła
1/2 szklanki mleka 3,2%
szczypta soli
200 g umytych, osuszonych, wydrylowanych wiśni
(Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)

Dodatkowo:
cukier puder, miód lub syrop klonowy, do podania
olej do smażenia

WYKONANIE:
Masło roztopić, przestudzić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, odstawić.
Białka ubić z solą na sztywną pianę.
W misce umieścić ricottę, żółtka, cukier puder i cukier z wanilią. Zmiksować do dokładnego połączenia. Dodać mleko i przestudzone masło, zmiksować. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie zmiksować. Ciasto powinno być gęste.
Do tak przygotowanego ciasta dodać wydrylowane wiśnie, ostrożnie wymieszać. Dodać pianę z białek i delikatnie wmieszać ją do ciasta za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki.

Posmarowaną olejem patelnię mocno rozgrzać na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień. Na patelnię kłaść po 1-1,5 łyżki ciasta na placek, delikatnie rozpłaszczyć i smażyć po 2-2,5 minuty z każdej strony, na złoty kolor.
(Uwaga! Placki muszą mieć czas, aby na patelni lekko wyrosnąć i usmażyć się w środku – należy je smażyć na małym ogniu. Zbyt mocny ogień sprawi, że placuszki przypalą się z zewnątrz, a w środku pozostaną surowe.)
Przed smażeniem każdej kolejnej porcji placków patelnię należy przecierać papierowym ręcznikiem i delikatnie smarować olejem, najlepiej za pomocą pędzelka.

Podawać ciepłe z miodem, syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery, Naleśniki, racuchy, placki i bliny słodkie, Obiady i kolacje, Śniadania i podwieczorki i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Placuszki z serem ricotta i wiśniami

  1. goldenbrown pisze:

    Ogromna pokusa;) Dobrze, że nie jestem głodna, bo bym popędziła do kuchni robić jakies placki:))

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s