Lody z czarnych porzeczek

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Moja Siostra zasypała mnie ostatnio prośbami o przygotowanie tysiąca i jednej potrawy… Zrób coś z bakłażanem, z kalarepą, ze śliwkami, albo nie, zrób jakiś makaron i kremową zupę, albo, wiesz, jakieś mięcho, niech będzie mięcho… Albo nie, amoniaczki i jakieś pyszne pierogi.. I tak mniej więcej przez godzinę… Chce mnie więzić przez tydzień w kuchni z ciężkim garem przywiązanym do kostki, pomyślałam. I wyobraziłam sobie, jak – z podkrążonymi, pełnymi obłędu, oczami – ginę w tych tonach przygotowanego dla niej jedzenia… Cóż, wyobraźnię zawsze miałam bogatą.

Dobrodusznie wybaczam jej jednak ten niecny plan, gdyż mam Ją bardzo, ale to bardzo daleko od siebie i wiele bym dała, aby móc tylko dla niej przygotować choćby kromkę z masłem. Wiem, że bardzo lubi czarne porzeczki, wiem, że tam, gdzie teraz mieszka, ze świecą ich szukać, i że będzie kręcić nosem, że jej takie niewykonalne lody proponuję. Ale wiem też, że kiedy następnym razem się spotkamy, sezon porzeczkowy będzie w pełni i najemy się tych lodów do syta…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI:
700 g czarnych porzeczek
100 g cukru
sok z połowy limonki
500 ml śmietany kremówki 36%
250 ml mleka 3,2%
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru

WYKONANIE:
Czarne porzeczki umyć i osuszyć. Umieścić je w rondlu o grubym dnie, zasypać cukrem, dodać sok z limonki, wymieszać i postawić na średnim ogniu. Trzymać na ogniu do czasu, aż cukier się rozpuści, a owoce zaczną się rozpadać (3-4 minuty). Zdjąć z ognia, przetrzeć przez sito. Pestki wyrzucić.
Przetarte porzeczki wystudzić.

Żółtka utrzeć (zmiksować) z 3 łyżkami cukru pudru do białości.
Mleko i śmietankę wlać do rondla, postawić na ogniu i zagotować. Zdjąć z ognia i gorące wlewać bardzo powoli cienkim strumieniem do żółtek, ciągle mieszając (można miksować na wolnych obrotach). Przelać wszystko do garnka i ostrożnie mieszając (najlepiej trzepaczką do sosów) podgrzewać niemal do temperatury wrzenia, aż krem zacznie lekko gęstnieć. Nie doprowadzić do zagotowania kremu! Natychmiast zdjąć z ognia. Wystudzić, najlepiej do temperatury lodówkowej.

Do zimnego kremu dodać wystudzone przetarte porzeczki i dokładnie wymieszać.

Jeżeli używacie maszyny do robienia lodów – przelać porzeczkowy krem do maszyny i dalej postępować zgodnie z instrukcją urządzenia. Po zakończeniu pracy maszyny lody przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i wstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc, do zamrażalnika.

Jeżeli nie używacie maszyny do robienia lodów – przelać porzeczkowy krem do szczelnie zamykanego pojemnika i włożyć do zamrażalnika na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Przez pierwsze 3 godziny mrożenia lody wyjmować co pół godziny i krótko miksować, aby były puszyste i nie powstały w nich kryształki lodu.

Przed podaniem wyjąć na 15-20 minut z zamrażalnika.

SMACZNEGO!

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Desery, Desery mrożone, Lody i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

4 odpowiedzi na „Lody z czarnych porzeczek

  1. gin pisze:

    Ach te siostry 😉
    Lody wyglądają cudnie, zjadłabym sobie (choć u mnie też czarnych porzeczek ze świecą szukać…) 🙂

  2. wisienor pisze:

    U mnie jest odwrotnie, to ja moją siostrę ograbiam z jedzenia – na przykład boskie konfiturki ostatnio dostałam:-D. Lody cudo, a czarna porzeczka o niebo lepsza od czerwonej.

    • Kaaisa pisze:

      Dobrze jest czasem coś podwędzić siostrze 😀 Zawsze możesz jej się odwdzięczyć pięknymi etykietkami lub zawieszkami na słoiczki z przetworami 😉
      Co do porzeczek, to ja lubię każde, ale do czarnych mam jakąś wyjątkową słabość… Będący na skraju bankructwa plantatorzy czarnej porzeczki zawsze mogą na mnie liczyć 😀

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s