Koktajl wiśniowy z papierówkami

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nie od dziś wiadomo, że podróżowanie Polskimi Liniami Kolejowymi kształtuje charakter. I nie tylko…

Polskie koleje dbają wszak o naszą sprawność fizyczną, zmieniając peron na 15 sekund przed pojawieniem się na nim pociągu, na który czekamy. Dla naszego zdrowia najczęściej z I na VII…
Lepiej niż Bear Grylls uczą radzenia sobie w ekstremalnych warunkach. Po podróży wiesz już na przykład, jak przetrwać w ogrzewanym wagonie przy 40ºC na zewnątrz i braku możliwości otwarcia okna lub jak nie zamarznąć w wagonie nieogrzewanym przy -40°C i wietrze halnym w twarz, bo okna nie da się zamknąć… Zablokowane drzwi toalety i brak światła tylko zwiększają atrakcyjność wydarzenia…

Kolej dzielnie uczestniczy w procesie socjalizacji pasażerów podczas nieoczekiwanych, godzinnych postojów w szczerym polu. Nawet największe sknery zaczynają dzielić się jedzeniem, piciem, chusteczkami higienicznymi, a także tym, co dla nich najcenniejsze – potrafią oddać sasiądowi długopis i „1000 Krzyżówek”! Szczodrość nie zna granic! A i cuda się zdarzają, i zdolności nadprzyrodzonych przybywa. Przykładem niech będzie możliwość nabycia niezwykłej umiejętności świadomego wyłączania zmysłów słuchu, kiedy sprzęt muzyczny zawodzi, i powonienia, kiedy atmosfera staje się zbyt gęsta (oczy dziękują za powieki…).

Jeżdżąc pociągiem po Polsce można nauczyć się także bycia kameleonem! Tak, tak.. Bo jak inaczej nazwać talent wtopienia się w korytarzową ścianę tak, aby miły pan dał radę przejechać metrowym wózkiem z kawą i herbatą, mając do dyspozycji jakieś 40 centymetrów.

Za to wszystko Polskim Liniom Kolejowym pragnę w tym miejscu serdecznie podziękować. Jakże ubogi byłby wachlarz moich zdolności psychofizycznych, gdyby nie wy! Tak się wzbogaciłam, że nie mam już nawet ochoty na rozwijanie mojego kulinarnego talentu… Tylko blender, wiśnie i papierówki… Pyszne i szybkie odreagowanie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
350 g wydrylowanych wiśni
3 papierówki
1 banan
1 łyżeczka brązowego cukru
1,5 szklanki zimnego mleka sojowego
sok z jednej limonki
garść listków mięty

WYKONANIE:
Jabłka umyć, osuszyć, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Nie ma potrzeby obierania jabłek.
Banana obrać, podzielić na mniejsze kawałki.
Miętę umyć i osuszyć.
Wszystkie składniki umieścić w mikserze kielichowym lub misie blendera i dokładnie zmiksować. Podawać od razu.

SMACZNEGO!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Bezjajeczne, Bezmleczne, Desery, Koktajle mleczne, owocowe i warzywne, Śniadania i podwieczorki i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

6 odpowiedzi na „Koktajl wiśniowy z papierówkami

  1. Uśmiałam się po pachy! A przepis jest bardzo smakowity i na czasie 😉

  2. gin pisze:

    Cóż byśmy bez tej kolei poczęli…?
    Mnie czeka podróż pociągiem we wtorek, na szczęście w Danii – jest lepiej 🙂
    A koktajl z pewnością ukoił zszargane nerwy 🙂

    • Kaaisa pisze:

      Tak, polska kolej zdecydowanie dba też o to, abyśmy mieli co wnukom opowiadać 😉 Nawet nie wiem, czy bym się w lepszych warunkach potrafiła odnaleźć 😉
      Przyjemnej podróży, Gin 🙂

  3. wisienor pisze:

    Papierówek nie jadłam lata… A jak już jadłam to w dziadkowym sadzie. Mmmm…. I znów budzisz wspomnienia z dzieciństwa! Jeśli chodzi o kolej – od 3 tygodni jadę nią i wracam z pracy. Mnie oducza nadkontroli, bo nigdy nie wiem kiedy będę na miejscu…

    • Kaaisa pisze:

      Można zatem dojść do wniosku, że zbyt wiele byśmy stracili, gdyby nagle, w skutek cudownego przemienienia, kolej stała się lepsza 😀
      Mnie w dzieciństwie papierówki otaczały z każdej strony. Były w naszym sadzie, w sadzie u Babci, u Pradziadków, u cioć, wujków, no i oczywiście u sąsiadów. Te potajemnie strącane z drzewa u sąsiadów smakowały oczywiście najlepiej 😀 Aż się łza w oku kręci, kiedy sobie przypomnę, jak oni nas gonili z kijem w ręce… 😀

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s