Grillowany filet z pstrąga z wiśniami w sosie balsamicznym z wiśniówką

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bogusław Linda powiedział kiedyś, że dojrzewa do zrobienia potrawy mniej więcej od rana. „Kiedy się budzę, moja pierwsza myśl nie dotyczy tego, żeby umyć zęby, tylko tego, co też sobie dzisiaj zrobię do żarcia. Niestety, to jest chore.” („KUKBUK”, 4/2013)

Pod słowami pierwszego twardziela RP podpisuję się obiema rękami. Co gorsza, jestem nawet w bardziej zaawansowanym stadium choroby niż on – o tym, co zjem w czwartek, myślę już w niedzielę. Sądzę, że byłabym w stanie stworzyć kulinarne „pięciolatki”…

Nie potrafię też przeczytać książki i objerzeć filmu bez wyłapywania w nich gastronomicznych perełek. Przepis Clemenzy na sos pomidorowy z pulpecikami z „Ojca chrzestnego” czy coq au vin wg Lefty’ego z „Donniego Brasco” (słynne „punch or pinch”) to tylko przykłady.

Ostatnio zrobiłam nawet listę potraw, jakie pojawiły się w czytanej przeze mnie „Całkiem innej historii” Håkana Nessera. I tak, obok brutalnych morderstw, pięknych krajobrazów Gotlandii i rozterek głównego bohatera, mamy tu całkiem zacne menu: homar, homarzec, przegrzebki, lody waniliowe z malinami na gorąco, spaghetti z pesto, kaparami, oliwkami, gruszką i cienkimi plastrami parmezanu, zapiekany kozi ser, marynowane małże, crème brûlée, mięso z sosem na bazie białego wina i musztardy, raki oraz cały zestaw win, piw i whisky…

A gdybym to ja pisała kiedyś książkę? Jakie jedzenie wplotłabym w fabułę? Na pewno nie obyłoby się bez domowego chleba, ciast, bulwianików, proziaków, makaronów, pomidorów i czerwonego wina. A może i przepis na grillowanego pstrąga z wiśniami w sosie balsamicznym z wiśniówką by się pojawił? Kto  wie…

A na deser… Bogusław Linda i Świetliki 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
Ryba:
2 filety z pstrąga (po ok. 200 g każdy) ze skórą lub bez (skóra powoduje, że ryba się nie rozpada podczas przewracania na drugą stronę; ja grilluję filety bez skóry)
15 cm gałązka rozmarynu
3 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka wiśniówki
sok z połowy limonki
sól, chili

Wiśnie:
350 g wydrylowanych wiśni
3 łyżeczki miodu
3 łyżki wiśniówki
2 łyżki oleju rzepakowego
4 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżka posiekanych listków rozmarynu
1 czerwona papryczka chili
sól

Sałatka:
15 żółtych lub czerwonych pomidorków koktajlowych
2 garście roszponki
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżeczka białego octu winnego
1 łyżeczka soku z limonki
120 g koziego sera pleśniowego
sól, chili

WYKONANIE:
Ryba: Filety z pstrąga umyć, osuszyć. Za pomocą pęsety usunąć ości (opcjonalnie, za pomocą ostrego noża usunąć skórę).
W misce połączyć miód, wiśniówkę, oliwę i sok z limonki. Doprawić solą i chili. Wymieszać. Powstałą marynatą natrzeć rybę z dwóch stron.
Tak przygotowane filety włożyć do płaskiego naczynia, zalać pozostałą marynatą, dorzucić gałązkę rozmarynu, przykryć szczelnie i wstawić do lodówki na 30-40 minut.

Wiśnie: Przygotować tuż przed grillowaniem ryby.
Papryczkę chili umyć, osuszyć, drobno posiekać (wrażliwi powinni usunąć pestki).
W garnku połączyć miód, wiśniówkę, olej i ocet balsamiczny. Dodać posiekaną papryczkę i rozmaryn. Postawić na małym ogniu i gotować kilka minut, aż sos o połowę zredukuje swoją objętość.
Dodać wiśnie, wymieszać. Gotować jeszcze przez 1,5-2 minuty. Zdjąć z ognia. Doprawić odrobiną soli.

Sałatka: Pomidorki umyć, osuszyć, pokroić na połówki lub ćwiartki.
Roszponkę umyć i osuszyć.
Ser kozi pokroić w drobną kostkę.
W kubku połączyć oliwę, ocet i sok z limonki. Doprawić solą i chili. Wymieszać.
Do miski włożyć roszponkę i pokrojone pomidorki. Polać przygotowanym sosem, delikatnie wymieszać. Posypać serem.

Na średnim ogniu mocno rozgrzać patelnię grillową. Rybę wyjąć z marynaty i kłaść na rozgrzaną patelnię, na początek stroną od skóry (lub skórą) do dołu. Grillować przez 1,5-2 minuty z każdej strony. Filety ze skórą mogą potrzebować trochę więcej czasu. Na rybie powinny się pojawić ciemne paski. Zdjąć z patelni.

Rybę układać na talerzach. Na rybę wyłożyć wiśnie w sosie balsamicznym. Podawać z przygotowaną sałatką i „ósemkami” limonki.

SMACZNEGO!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4 replies to “Grillowany filet z pstrąga z wiśniami w sosie balsamicznym z wiśniówką

Dodaj odpowiedź do U stóp Benbulbena (Dagmara) Anuluj pisanie odpowiedzi

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star