Owsiane muffiny z białymi i czerwonymi porzeczkami

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lato, jak wiecie, nie jest moją ulubioną porą roku. Jako osoba, która nienawidzi upałów, zdecydowanie bardziej wolę wiosnę, jesień, a nawet zimę. Może padać, może wiać, może sypać śnieg, mogę brnąć przez zaspy i ubierać się „na cebulkę”, nic to. Przeklnę najwyżej siarczyście zdejmując przemoczone buty, przytulę się do kaloryfera i już, po wszystkim. W upale nawet na przeklinanie nie mam siły. Leżę plackiem przy wentylatorze i czekam na chłodniejsze, nocne powietrze, jak na zbawienie. Do życia budzę się po zmierzchu. W tym roku nawet po północy nie ma czym oddychać, więc z procesami życiowymi u mnie kiepsko.

Lato doceniam tylko z jednego jedynego powodu – uginających się od bogactwa warzyw i owoców straganów. Tak, to lubię! Kupuję wszystkiego po trochu i mrożę, wekuję, piekę, miksuję, smażę i duszę… Śpieszę się, bo lada dzień zniknie i agrest, i jagody, i porzeczki, i bób, i pachnące pomidory…

Dzisiaj w roli głównej wystąpią porzeczki, które zostały przeze mnie zatopione w bardzo prostych, bardzo szybkich i bardzo smacznych owsianych muffinach. Voilà!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI NA OK. 14 MUFFINÓW*:
200 g mąki pszennej
100 g płatków owsianych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jaja
200 ml maślanki
60 ml oleju
5 łyżek miodu (płynnego)
2 łyżeczki masła orzechowego
100 g białych porzeczek
100 g czerwonych porzeczek
szczypta soli
(Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)

WYKONANIE:
Porzeczki umyć, osuszyć.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i solą. Całość przesiać do miski. Wymieszać z płatkami owsianymi.
Do drugiej miski wbić jaja, rotrzepać widelcem. Połączyć z maślanką, miodem, masłem orzechowym i olejem.
Do masy jajecznej wsypać suche składniki. Wymieszać łyżką do połączenia. Dodać porzeczki, wymieszać.

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać do papilotek do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 200°C przez 15-20 minut (do „suchego patyczka”).
Wyjąć z formy, wystudzić na kratce.

SMACZNEGO!

*Muffiny piekłam w formie o górnej średnicy gniazda 7 cm.

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, babeczki i muffiny, Ciasta i ciastka z owocami, Desery i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

4 odpowiedzi na „Owsiane muffiny z białymi i czerwonymi porzeczkami

  1. Milena pisze:

    Super! Uwielbiam ciacha z dodatkiem płatków owsianych, mają świetny zapach 🙂

    Pozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie 🙂

  2. gin pisze:

    Uwielbiam letnie bogactwo warzyw i owoców, coś cudownego 🙂
    Muffinki wyglądają wspaniale 🙂

    • Kaaisa pisze:

      Szkoda, że to bogactwo – przynajmniej w Polsce – tak szybko się kończy… Potem już tylko dynia, jabłka i ziemniaki 😀 Pozdrawiam!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s