Makaron tagliatelle z kwiatami cukinii, kurkami, pomidorami i estragonem

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cukiniowy zawrót głowy mieliśmy w domu każdego roku. Bywały lata, kiedy ślimaki wyjadały całą kapustę i sałatę, kiedy, mimo wszelkich starań Rodziców, chuchań i dmuchań, nie urodził się ani jeden ogórek, kiedy sarny i zające urządzały sobie schadzki przy groszku i fasoli, kiedy plaga stonki spędzała sen o obfitych ziemniaczanych zbiorach z powiek mojego Taty… Obfite deszcze niszczyły czosnek i cebulę, słońce paliło koper, zimno doprowadzało do śmierci pomidory… A cukinia? Cukinia była zawsze! Dziwne wielce, bo w każdej wzmiance o uprawie cukinii, wspomina się o jej „sporych wymaganiach uprawowych”… Zatem, musiało jej być u nas całkiem dobrze… Obraz wypełnionych po brzegi cukinią wiader, wiadereczek i wiklinowych koszy pozostanie w mej głowie na zawsze…

Przepełniona tęsknotą za cukiniowym urodzajem, leczem co drugi dzień i piklami na tysiąc sposobów, postanowiłam uprawiać cukinię na swoim balkonie. I, choć nie jest łatwo, uważam, że był to strzał w dziesiątkę! Dzięki temu mam nie tylko ukochane cukinie (co prawda tylko kilka, ale zawsze coś), ale i całą rzeszę pięknych i pysznych kwiatów.

Ze względu na skromne rozmiary mojej plantacji, w kuchni używam tylko kwiatów męskich. Żeńskie, z zalążkami owocu u nasady, zostawiam w spokoju… Na leczo 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
200 g makaronu tagliatelle*
1 pomarańczowa papryczka chili
10-15 pomarańczowych pomidorków koktajlowych
8 kwiatów cukinii
150 g kurek
2 ząbki czosnku
3 małe, cienkie cebulki dymki ze szczypiorem
25 g orzechów nerkowca
125 ml śmietany 18% lub 22%
1 łyżka posiekanych listków estragonu
2 łyżki oliwy extra vergine
sól, pieprz (opcjonalnie)

WYKONANIE:
Papryczkę umyć, osuszyć, drobno posiekać. Ja uwielbiam pikantne dania, nigdy nie pozbawiam ostrej papryki pestek, ale bardziej wrażliwi proszeni są o ich usunięcie 🙂
Kurki dokładnie oczyścić, opłukać. Większe grzyby można przekroić na pół.
Dymki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
Pomidorki umyć, osuszyć, pokroić na połówki lub ćwiartki.
Orzechy drobno posiekać.
Kwiaty cukinii delikatnie opłukać i osuszyć.

Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Powinien być al dente.

W czasie gotowania makaronu przygotować sos.
Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią obrane ząbki czosnku. Podsmażyć przez minutę, po czym czosnek wyjąć i wyrzucić. Na oliwę wrzucić kurki. Smażyć przez 2 minuty. Dodać posiekane dymki i papryczkę, całość podlać 3 łyżkami wody spod gotującego się makaronu i trzymać na ogniu jeszcze przez minutę.
Zdjąć z ognia, wlać zahartowaną 5-6 łyżkami wody spod makaronu śmietanę, dorzucić pomidorki, kwiaty cukinii i estragon. Delikatnie wymieszać, przykryć pokrywką i postawić na ogniu jeszcze na 1-1,5 minuty. Gotowy sos doprawić solą i, w razie potrzeby, pieprzem.

Makaron odcedzić, wyłożyć na talerze. Podawać z przygotowanym sosem. Posypać siekanymi orzechami.

SMACZNEGO!

 * Użyłam zielonego tagliatelle ze szpinakiem.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania bezmięsne, Grzyby, Makarony i kluski, Obiady i kolacje, Wytrawne i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

3 odpowiedzi na „Makaron tagliatelle z kwiatami cukinii, kurkami, pomidorami i estragonem

  1. to jest cudowne, kwiaty cukinii mnie zawsze fascynowały, tylko gdzie je kupić???

    • Kaaisa pisze:

      Aniu, szczerze powiem, że nigdy kwiatów cukinii nie kupowałam… Najpierw miałam ich pełno na grządce u Rodziców, a teraz cukinię sadzę w skrzynkach na balkonie 🙂 Mogę powiedzieć tylko, że w Warszawie można je spotkać na dużych targach, w dobrych delikatesach i sklepach z włoskimi produktami. Widziałam je też w internetowych „eko” sklepach… Cena 15 zł za 5-6 kwiatów jest dla mnie na tyle odstraszająca, że zdecydowanie wolę wysiać nasiona cukinii za 1 zł i mieć kwiatów pod dostatkiem 🙂 Pozdrawiam! 🙂

      • no właśnie, ja mam nawet malutki ogródek, ale mieszkają w nich potwory ślimaki i na przykład dynie natychmiast po wysadzeniu sadzonek zjadły ze smakiem przez noc 🙂 ale skrzynie – muszę o tym pomyśleć -zawsze to cukinia na wysokościach 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s