Gulasz indyczy z bobem, fasolką szparagową i kurkami

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sama nie wiem, czy danie to powinnam nazywać gulaszem… Bez papryki, bez sosu i wcale nie takie jednogarnkowe… Do tego z miętą… Tradycjonaliści już się krzywią, ale zaprawdę, powiadam Wam, nieważne jak je nazwiecie, warte jest wypróbowania. Lekkie, zdrowe, kolorowe. I niezwykle smaczne!

Dla tych, którzy bez sosu w gulaszu życia sobie jednak nie wyobrażają, podałam w przepisie wskazówki, jak go uzyskać 🙂

Dziękuję za odwiedziny i gorąco Was pozdrawiam!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI NA 4-6 PORCJI:
400 g mięsa z piersi indyka
250 g mięsa z udźca indyka (waga po usunięciu skóry i kości)
2 łyżki oleju rzepakowego
250 g bobu
300 g młodej zielonej fasolki szparagowej
300 g kurek
sok z połowy cytryny
3 łyżki posiekanych listków mięty
3 małe, cienkie cebulki dymki ze szczypiorem
50 g masła
sól, pieprz

Na sos, opcjonalnie:
1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
1,5 łyżeczki mąki pszennej
1/2 szklanki śmietany 18% lub 22%

WYKONANIE:
Kurki dokładnie oczyścić, opłukać. Większe grzyby można przekroić na pół.
Dymki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
Bób umyć i osuszyć.
Fasolkę umyć, osuszyć, odciąć końcówki. Jeżeli to konieczne, usunąć łyko. Każdy strączek przeciąć na pół.

W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Wrzucić bób i fasolkę i gotować przez 4 minuty. Odcedzić, wrzucić na minutę do miski z zimną wodą i lodem lub obficie przelać zimną wodą, aby przerwać proces gotowania. Odcedzić.
Bób obrać ze skórki. Odstawić.

Mięso umyć w zimnej wodzie, osuszyć, oczyścić z błon i włókien, pokroić w 1,5 cm kostkę, oprószyć delikatnie solą. Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucać partiami mięso i obsmażać je z każdej strony na złoty kolor. Przełożyć do miseczki, odstawić.

W garnku o grubym dnie roztopić masło. Wrzucić kurki i smażyć przez 3 minuty. Dodać dymkę, miętę, mięso, fasolkę i sok z cytryny (plus, opcjonalnie, bulion). Przykryć i dusić przez 4 minuty. Dodać bób, doprawić solą i pieprzem (opcjonalnie – mąkę dokładnie połączyć ze śmietaną, zahartować kilkoma łyżkami gorącego bulionu, wlać do gulaszu, wymieszać). Przykryć, trzymać na ogniu jeszcze przez minutę.
Podawać z razowym pieczywem, kaszą jęczmienną lub ryżem.

SMACZNEGO!

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezjajeczne, Dania mięsne, Grzyby, Gulasze i inne dania jednogarnkowe, Mięso drobiowe, Obiady i kolacje, Wytrawne i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s