Koktajl agrestowo-porzeczkowy

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Hania! Stryk Feliks przywiózł agrest!” – dało się słyszeć w moim domu rodzinnym rokrocznie w lipcu. Nadawcą zawołania była zawsze moja Babcia, odbiorcą, oficjalnie, moja Mama, ale tak naprawdę kierowane ono było do wszystkich domowników. Sama Mama agrestowi temu nie dałaby bowiem rady… Wspomniany stryk Feliks (Babcia nigdy nie używała słowa „stryj”) miał, śmiało rzec można, największą agrestową plantację w okolicy i przywoził nam owoce w wiadrach ustawionych na traktorowej przyczepce. A przyczepkę, wierzcie mi, miał sporą…

I tak, od momentu, w którym Babcia wykrzykiwała słowo ‚Hania!”, stawaliśmy się poddanymi agrestu. Zasiadaliśmy na jednej ławie i… myliśmy, oczyszczaliśmy, płukaliśmy i… od nowa! Tylko Tata zdawał się być niezmiernie ukontentowany i niezbyt przejęty tym, że stoi przed nim cztery wiadra agrestu „do zrobienia”, a ten z krzaków z naszego ogrodu też wypadałoby zerwać… Cóż, on zapewne już od stycznia planował to wino, co je w lipcu będzie robił…

Tata był więc szczęśliwy. Mama i Babcia, smażące na okrągło dżemy i pilnujące godzinami sokownika, już niekoniecznie… Dziadek marudził, że przydałoby się jeszcze zrobić ciasto z agrestem, a ja, wespół z Bratem i Siostrą, wyszukiwałam te najbardziej niedojrzałe, kwaśne okazy i próbowłam się nie skrzywić po ich rogryzieniu. Do dzisiaj taki agrest lubię najbardziej…

…i łączę go z równie kwaśną czarną porzeczką w pysznym, mocno orzeźwiającym koktajlu! Wielbiciele słodkości proszeni są o dodanie większej ilości cukru lub miodu 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI NA 2-4 PORCJE:
Część agrestowa:
250 g agrestu
1 łyżeczka cukru pudru (lub więcej, do smaku)
1/2 łyżeczki soku z limonki

Część porzeczkowa:
300 g czarnych porzeczek
4 łyżeczki miodu (lub więcej, do smaku)
1,5 szklanki zimnej maślanki
3-4 kostki lodu

WYKONANIE:
Część agrestowa: Agrest umyć, osuszyć, pozbawić ogonków. Owoce umieścić w misie blendera lub mikserze kielichowym i zmiksować. Przetrzeć przez sito. Pestki wyrzucić. Przecier dokładnie połączyć z cukrem i sokiem z limonki.

Część porzeczkowa: Porzeczki umyć, osuszyć, cierpliwi mogą usunąć ogonki. Owoce umieścić w misie blendera lub mikserze kielichowym, dodać miód, lód i maślankę. Zmiksować.

Do schłodzonych szklaneczek nakładać po 1-2 łyżki przecieru agrestowego. Ostrożnie, za pomocą łyżeczki, kłaść na nim koktajl porzeczkowy. Uzupełnić 2-3 łyżkami przecieru agrestowego. Podawać od razu.

SMACZNEGO!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Bezjajeczne, Desery, Koktajle mleczne, owocowe i warzywne i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s