Placek z wiśniami

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nadciągnęły… Znowu… Nie pomaga moczenie nóżek w zimnej wodzie, nie pomagają kostki lodu i maltretowany od rana do wieczora wentylator… Że zacytuję Smerfa Marudę – jak ja nie cierpię upałów!
Tuż pod moim balkonem panowie strażacy ustawili kurtynę wodną, za co jestem im dozgonnie wdzięczna, bo w tych okolicznościach przyrody chętnie korzystam. Znacznie podnoszę tym samym średnią wieku osób taplających się w wodzie w samym centrum miasta, ale trudno. Mam z tego taką sama radochę, jak biegający wokół w samych majeteczkach milusińscy (im to dopiero dobrze!), którzy kompletnie nie zwracają na mnie uwagi. Za to wzrok ich opiekunów, uciekających niemal pod koła samochodów, aby nie dosięgła ich przeklęta, zbłąkana, lodowata kropla wody, bezcenny.

Mimo kurtyny, która chwilowo przynosi mi wielką ulgę, upały całkowicie storpedowały moje kulinarne plany na ten tydzień. Bo, u licha, komu się chce w tym piekle stać godzinami przy buchającej żarem kuchni i mieszać z namaszczeniem konfiturę wiśniową, coby do dna nie przywarła… Na całe szczęście moja Mama nasmażyła jej, ponoć, jak dla armii, więc kilka słoiczków i tak zląduje w mojej spiżarni.

A wiśnie, miast do konfitury, trafiły do szybkiego placka…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI:
4 jaja
niepełne pół szklanki cukru 
250 ml śmietany 18%
60 g masła
150 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
ziarenka z jednej laski wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
600 g umytych, osuszonych, wydrylowanych wiśni
(UWAGA! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)

WYKONANIE:
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i solą. Całość przesiać do miski, odstawić.
Masło roztopić i wystudzić.
Jaja wbić do metalowej lub szklanej miski. Dodać cukier. Miskę z jajami postawić na garnku z niewielką ilością wrzącej wody – miska nie może dotykać lustra wody! – i ubijać za pomocą trzepaczki lub miksera ustawionego na wolne obroty, nie przerywając ani na chwilę, aż powstanie biały, puszysty i gęsty krem. Miskę zdjąć z garnka z wrzątkiem. Krem lekko przestudzić.
Miksując na wolnych obrotach lub ucierając krem jajeczny, wlewać do niego powoli roztopione, wystudzone masło i śmietanę. Dokładnie połączyć. Dodać ziarenka wanilii (lub ekstrakt) i stopniowo, po łyżce, przygotowaną wcześniej mąkę. Dokładnie połączyć, w cieście nie powinno być grudek.
Dno formy do pieczenia (u mnie była to forma o wymiarach 23×28 cm, ale można użyć też tortownicy) wysmarować masłem. Wyłożyć wiśnie i zalać je przygotowanym ciastem. Delikatnie wyrównać. Piec 30-35 minut w nagrzanym do 180ºC piekarniku. Wierzch ciasta powinien się zezłocić.

Placek najlepiej smakuje tuż po wyjęciu z piekarnika. Małe porcje posypywać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i ciastka z owocami, Ciasta ucierane, Desery i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Placek z wiśniami

  1. Bombeletta pisze:

    Jaka pyszność! W ogóle masz same pysznościowe przepisy! Muszę popróbować 🙂 Om nom nom!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s