Alandzki sos z suszonych śliwek na czerwonym winie

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Duszone suszone śliwki to podstawowy dodatek do Ålandspannkaka, czyli alandzkiego naleśnika (przepis tutaj). Szwedzkojęzyczni Finowie zamieszkujący Wyspy Alandzkie przygotowują sos jedynie na bazie wody z dodatkiem cukru i zagęszczają go dużą ilością mąki ziemniacznej. Ja postanowiłam go wzbogacić o aromatyczne czerwone wino, a zamiast cukru użyłam miodu, który bardziej pasował mi do suszonych śliwek. Mocno zredukowałam też ilość mąki ziemniaczanej, dzięki czemu sos ma lżejszą strukturę.

Sos, choć bardziej odpowiednie byłoby tu chyba słowo kisiel, przygotowałam z myślą o wspomnianych naleśnikach alandzkich, ale uznałam, że przepis warto zamieścić oddzielnie. Sos może być bowiem wykorzystany jako dodatek do innych potraw. Jego zimowe, korzenne smaki będą doskonale współgrały z bitkami wołowymi, pieczonym schabem czy korzennymi racuchami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI*:
200 g suszonych śliwek
2 szklanki gorącej wody
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
3 kopiate łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki miodu (lub więcej, jeżeli sos ma być mocno słodki)
2 goździki
szczypta kardamonu
szczypta cynamonu

WYKONANIE:
Śliwki zalać gorącą wodą i odstawić na 20 minut. Przygotować rondel z grubym dnem. Wlać do niego śliwki wraz z wodą i postawić na małym ogniu. Dodać miód, kardamon, cynamon i goździki, wymieszać i gotować przez 10-15 minut.
Mąkę ziemniaczaną dokładnie rozprowadzić w winie. Wlać do gotujących się śliwek. Energicznie mieszając doprowadzić sos do wrzenia i gotować jeszcze przez 3 minuty. Sos powinien być gęsty. W razie konieczności dodać pół łyżeczki mąki ziemniacznej rozprowadzonej w niewielkiej ilości zimnej wody. Podawać ciepły.

SMACZNEGO!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

*Inspirowane przepisem szefa kuchni Michaela Björklunda

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Bezjajeczne, Bezmleczne, Kuchnia świata, Sosy słodkie i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s