Sos z sałaty i kalarepy

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sos zrobiony z tego, co było w lodówce. Gęsty, idealny do mięsa drobiowego, ryb, wędlin czy potraw mącznych. Dzięki kalarepie wyrazisty w smaku. Warto go przyrządzić dla samego koloru. Wszak soczysta zieleń na talerzu jest zawsze mile widziana.

Na sosie tym podałam ravioli z botwiną i serem ricotta (przepis tutaj). Połączenie kolorystyczne i smakowe idealne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI:
1/2 główki ulubionej zielonej sałaty
1/2 dużej kalarepy
1/2 pęczka koperku
2 ząbki czosnku
1-2 łyżki oliwy extra vergine
3 łyżki jogurtu greckiego, opcjonalnie
sok z jednej limonki
sól, pieprz

WYKONANIE:
Liście sałaty umyć, osuszyć, podrzeć na mniejsze kawałki.
Kalarepę cienko obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
Koperek umyć, osuszyć, pozbawić twardych łodyżek i drobno posiekać.
Sałatę, kalarepę, koperek, obrane ząbki czosnku, oliwę i sok z limonki zmiksować za pomocą blendera na gęsty sos.
Doprawić do smaku solą i pieprzem (i, opcjonalnie, połączyć z jogurtem greckim). Podawać od razu.

SMACZNEGO!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Bezjajeczne, Bezmleczne, Sosy wytrawne, Wytrawne i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

4 odpowiedzi na „Sos z sałaty i kalarepy

  1. KasiaWeganka pisze:

    taki sos mogłabym zjeść prosto z miseczki jak zupę 😉

  2. Bardzo oryginalny i bardzo zachęcający!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s