Dwukolorowy koktajl szpinakowo-truskawkowy

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Muszę przyznać, że nikt tak dobrze nie dba o wystrój naszego mieszkania, jak mój Małżon. Co tydzień, albo i częściej, uzupełnia je o nowy element dekoracyjny. Półki w salonie dzielnie przyjmują na swe barki kolejne złote puchary, wymyślne medale, żeliwne podkowy, statuetki żołnierzy, drewniane figurki biegaczy, kafelki w barwach ochronnych, popiersie marszałka Józefa Piłsudskiego, perły, bursztyny, szklane tabliczki, czołgi, krzyże, ordery i inne trofea, dla których ciężko znaleźć mi odpowiednią nazwę. Eklektyzm przyprawiający mnie – zwolenniczkę ładu, składu i porządku – o ból głowy. Czasami coś przesunę na „tyły”, żeby nie drażniło moich wrażliwych oczu, ale staram się nie ingerować zbyt mocno. Teren Małżona – ziemia święta. Niby wszystko układa bez konkretnego zamysłu, ale jak coś przesunę o kilka centymetrów, to znaleźć tego nijak nie może…

Dzisiaj w centralnym miejscu salonowej półki spoczęło trofeum niezwykłe. Pal licho wygląd, choć przyznać muszę, że akurat to razić mnie po oczach nie będzie… Dumna jestem i blada patrząc na ufundowane i wręczone przez Prezydenta RP Bronisława Komorowskiego Mojemu Mężowi szklane cudo! I nawet jego czołgowo-kafelkowe otoczenie przestało mi przeszkadzać..

Na szybko wznieśliśmy z tej niezwykłej okazji toast dwukolorowym koktajlem szpinakowo-truskawkowym. Na mocniejsze trunki przyjdzie pora wieczorem…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
Część zielona:
200 g liści szpinaku
2 banany (im bardziej dojrzałe, tym lepiej)
1 łyżeczka miodu
1/2 szklanki zimnej wody (lub więcej, jeżeli wolicie rzadszą konsystencję)
garść listków melisy
sok z 2 limonek
szczypta kardamonu

Część czerwona:
500 g truskawek
1/2 szklanki zimnego kefiru
3-4 łyżeczki miodu

WYKONANIE:
Część zielona: Jednego banana obrać, owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć na 3 godziny (lub na noc) do zamrażalnika.
Zmrożonego banana wyjąć, odwinąć z folii i zostawić na 15 minut w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie oba banany pokroić na mniejsze kawałki.
Liście szpinaku (bez twardych łodyżek) oraz listki melisy umyć i osuszyć. Umieścić je w misie blendera (lub mikserze kielichowym) wraz z miodem, wodą i sokiem z limonek. Zmiksować.
Dodać pokrojone banany i kardamon i zmiksować całość na gładką masę.

Część czerwona: Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Umieścić je w misie blendera (lub mikserze kielichowym) wraz z pozostałymi składnikami i miksować do czasu uzyskania gładkiej konsystencji.

Szklaneczki lub kieliszki napełnić do połowy koktajlem zielonym. Ostrożnie, najlepiej łyżką, uzupełnić koktajlem czerwonym. Dekorować listkami melisy i truskawkami. Podawać od razu.

SMACZNEGO!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Bezjajeczne, Desery, Koktajle mleczne, owocowe i warzywne, Śniadania i podwieczorki i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

6 odpowiedzi na „Dwukolorowy koktajl szpinakowo-truskawkowy

  1. Nashelly pisze:

    Pyszny i zdrowy deser 🙂

  2. Wygląda cudownie!!!

  3. gin pisze:

    Wygląda świetnie w tych kolorach 🙂
    A małżonkowi proszę pogratulować 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s