Tort rabarbarowo-truskawkowy

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPo wczorajszym niesamowitym koncercie Black Sabbath mam problem z usłyszeniem własnych myśli, więc dzisiaj krótko, zwięźle i „kawiasto-naławiasto”, jak mawiała pewna pani doktor, wykładająca dydaktykę na Uniwersytecie Śląskim.
Pyszny tort rabarbarowo-truskawkowy. Nie jest przesłodzony, a charakteru nadają mu kwaśny rabarbarowy krem (tak, krem, nie frużelina, nie dżem) oraz nasączone alkoholem truskawki. Znika w okamgnieniu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI:
Biszkopt:
8 jaj
8 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
8 łyżek cukru
1 łyżeczka białego octu winnego
(UWAGA! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)

Truskawki*:
500 g truskawek
200 ml czystej wódki*

Krem rabarbarowy (curd):
400 g rabarbaru
100 g masła
2 jaja
1 żołtko
4 łyżki brązowego cukru
ziarenka z jednej laski wanilii
sok z połowy cytryny
(UWAGA! Jaja powinny być w temperaturze pokojowej.)

Krem biały:
600 ml śmietany kremówki 36%
750 g mascarpone
4-5 łyżek cukru pudru
sok z połowy cytryny
2-3 łyżki wódki spod truskawek*

DODATKOWO:
1/2 szklanki przegotowanej, wystudzonej wody
truskawki, rabarbar do dekoracji

WYKONANIE:
Biszkopt (można przygotować dzień przed złożeniem tortu): Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać, przesiać i odstawić.
Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać ocet winny, wymieszać, odstawić.
Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawać stopniowo, po jednej łyżce, cukier. Ubijać do czasu, aż masa stanie się gładka i lśniąca. Dodać żółtka i zmiksować krótko do połączenia.
Do piany ostrożnie wsypać połączone mąki i delikatnie wmieszać je w nią za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki.
Dno tortownicy o średnicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przelać do niej ciasto. Wyrównać.
Piec w piekarniku nagrzanym do temparatury 180°C przez 35-40 minut, do tzw. „suchego patyczka”.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, dnem tortownicy mocno uderzyć o blat kuchenny lub podłogę (śmiało, rzućcie ciastem o podłogę :)), po czym wystudzić w uchylonym piekarniku.
Brzegi wystudzonego biszkoptu oddzielić nożykiem od formy, rozpiąć obręcz tortownicy, biszkopt odwrócić do góry dnem, odkleić papier do pieczenia i za pomocą długiego, ostrego noża podzielić ciasto na cztery blaty.

Truskawki*: Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, zalać wódką i wstawić na 3-4 godziny (lub całą noc) do lodówki.
Tuż przed złożeniem tortu truskawki odcedzić. Każdą przekroić na pół. Odstawić.
Odłożyć dwie-trzy łyżki wódki (do białego kremu), resztę wódki połączyć z przegotowaną i wystudzoną wodą i wykorzystać do ponczowania biszkoptowych blatów.

Krem rabarbarowy (można przygotować dzień przed złożeniem tortu) : Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć końcówki i pokroić na centymetrowe kawałki. Nie ma potrzeby obierania.
Jaja i żółtko dokładnie roztrzepać, odstawić.
W garnku o grubym dnie roztopić masło, wsypać cukier, wymieszać. Wrzucić rabarbar, dodać sok z cytryny, ziarenka wanilii i często mieszając dusić na wolnym ogniu do czasu, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie. Zdjąć z ognia i zmiksować za pomocą blendera na gładką masę.
Do zmiksowanego, gorącego kremu rabarbarowego, mieszanego stale za pomocą trzepaczki do sosów, wlewać powoli roztrzepane jajka. Dokładnie połączony z jajkami krem postawić ponownie na małym ogniu i ciągle mieszając podgrzać niemal do temperatury wrzenia. Nie gotować! Zdjąć z ognia i całość ponownie zmiksować za pomocą blendera. Wystudzić.

Krem biały: Przygotować tuż przed złożeniem tortu.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodać mascarpone, zmiksować do połączenia. Pod koniec miksowania dodać cukier puder i sok z cytryny. Odłożyć do lodówki 1/3 kremu (do dekoracji tortu). Do reszty dodać 2-3 łyżki wódki spod truskawek i zmiksować do połączenia.

Na paterze lub płaskim talerzu położyć pierwszy blat biszkoptowy, nasączyć go 1/4 wódki połączonej z wodą. Na biszkopcie rozsmarować 1/2 białego kremu. W krem wcisnąć połowę odsączonych z wódki truskawek. Przykryć drugim blatem ciasta. Nasączyć go 1/4 wódki połączonej z wodą. Na biszkopcie rozsmarować krem rabarbarowy i przykryć go trzecim biszkoptem. Nasączyć go połową pozostałej wódki połączonej z wodą. Rozsmarować na nim drugą połowę białego kremu. W krem wcisnąć pozostałe truskawki i całość przykryć czwartym blatem. Ostatni biszkopt nasączyć pozostałą wódką.

Wierzch i boki złożonego tortu posmarować odłożonym wcześniej do lodówki białym kremem. Dowolnie dekorować. Ja wykorzystałamw w tym celu truskawki i cienkie paski rabarbaru. Tort przechowywać w lodówce.

SMACZNEGO!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

* Jeżeli tort ma być przygotowywany z myślą o dzieciach, należy oczywiście pominąć alkohol i cały etap namaczania w nim truskawek. Do nasączania biszkoptowych blatów można użyć wystudzonej herbaty lub wody z sokiem cytrynowym, a w krem wciskać połówki świeżych, umytych i osuszonych truskawek.

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Biszkopty, biszkopciki, ciastka i ciasta biszkoptowe, Ciasta i ciastka z owocami, Desery z alkoholem, Przekładańce, Torty i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Tort rabarbarowo-truskawkowy

  1. Piękny! Bardzo podoba mi dekoracja z rabarbaru, dokonały pomysł!
    Ps. Studiowałyśmy na tym samym uniwersytecie 🙂

    • Kaaisa pisze:

      Bardzo dziękuję, powstała w wyniku nagłego przypływu natchnienia 😉
      P.S. Tworzymy zatem niezłą kulinarną reprezentację UŚ 😀

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s