Lody lilakowe

OLYMPUS DIGITAL CAMERASiedzę na kanapie i gapię się na nie od godziny… Coś pięknego! Błyszczące, pachnące, ciężkie i takie cudownie fioletowe… Chce mi się kawy, ale chyba jeszcze jej nie zaparzę… Jeszcze sobie przez chwilę posiedzę i popatrzę… Może Małżon niebawem wróci i poda mi pyszną kawę pod nos? Oby! Choć z drugiej strony nie wiem, jak zareaguje, widząc mnie sztywną niczym „pal Azji”, gapiącą się na ustawione na baczność na stoliku… glany… Zapewne dużo bardziej zdziwiłoby go, gdybym gapiła się na szpilki.

Obuwiowo odstaję od kobiecej normy (chyba). Szpilek nie noszę, nie uznaję, nie lubię, nie umiem się w tym poruszać. Kupiłam jedne, za to na gigantycznym obcasie, na własny ślub. Piękne, zielone… Wytrwałam w nich pięć godzin i rzuciłam w kąt. Nie lubię kozaków, nie podobają mi sie botki, odpowiednie baleriny i sandały znajduję  z wielkim trudem. Nie mogą się świecić, stukać podczas chodzenia, żadnych kamyczków, błyskotek i udziwnień. Trudny przypadek, dodatkowo z nóżką Calineczki, co dodatkowo sprawę utrudnia.

Jeżeli już jednak coś wybieram, to najlepiej żeby wyróżniało się kolorem. Uwielbiam kolorowe buty! Jak już wspomniałam, nawet ślubne były zielone. Tym razem nie mogłam oprzeć się fioletowym glanom. Dołączyły do niebieskich, różowych, zielonych, żółtych, złotych i różowych. Czarne także posiadam, trochę klasyki nigdy nie zaszkodzi. Czeka mnie zatem niezły dylemat, w których się wybrać na czerwcowy koncert Black Sabbath…

Kulinarnie także nieco dzisiaj odstaję od normy i proponuję Wam lody wyjątkowe – lilakowe. Deser o pięknym kwiatowym zapachu z nutką goryczy w smaku. Ja i Małżon się w nich zakochaliśmy, ale zdaję sobie sprawę, że ich „charakterny” smak nie wszystkim przypadnie do gustu. Warto jednak spróbować, a nuż i Wasze podniebienia podbiją. Całe kwiaty lilaka dodane do lodów sprawiają, że deser wygląda przepięknie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI:
2 szklanki kwiatów lilaka (dowolnego koloru, kwiaty odrywać w całości, ale bez zielonych części) plus dodatkowo 1 szklanka kwiatów lilaka (najlepiej liliowego lub ciemnofioletowego koloru)
250 ml mleka 3,2%
500 ml śmietany kremówki 36%
4 żółtka
6 łyżek cukru pudru
100 ml różowego wina musującego

WYKONANIE:
Kwiaty lilaka przełożyć na sito. Opłukać letnią wodą. Delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym.

Żółtka utrzeć (zmiksować) z cukrem do białości.
Mleko i śmietankę wlać do rondla, postawić na ogniu i zagotować. Zdjąć z ognia i gorące wlewać bardzo powoli cienkim strumieniem do żółtek, ciągle mieszając (można miksować na wolnych obrotach). Dodać 2 szklanki kwiatów lilaka i delikatnie wymieszać. Przelać wszystko do garnka i ostrożnie mieszając (najlepiej trzepaczką do sosów) podgrzewać niemal do temperatury wrzenia, aż krem zacznie lekko gęstnieć. Nie doprowadzić do zagotowania kremu! Natychmiast zdjąć z ognia. Odstawić. Po minucie przecedzić przez sito (kwiaty wyrzucić) i odstawić do wystudzenia, najlepiej do temperatury lodówkowej.
Do wystudzonego kremu wlać wino, wymieszać.

Jeżeli używacie maszyny do robienia lodów – przelać wystudzony krem do maszyny i dalej postępować zgodnie z instrukcją urządzenia. Po zakończeniu pracy maszyny do lodowego kremu dodać szklankę kwiatów lilaka i delikatnie wymieszać. Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i wstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc, do zamrażalnika.

Jeżeli nie używacie maszyny do robienia lodów – przelać wystudzony krem do szczelnie zamykanego pojemnika i włożyć do zamrażalnika. Przez pierwsze 3 godziny mrożenia lody wyjmować co pół godziny i krótko miksować, aby były puszyste i nie powstały w nich kryształki lodu. Po ostatnim miksowaniu do lodów dodać szklankę kwiatów lilaka, delikatnie wymieszać i mrozić jeszcze przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc.

Przed podaniem wyjąć na 15-20 minut  z zamrażalnika.

SMACZNEGO!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Desery, Desery mrożone, Lody i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s