Roladki z piersi kurczaka z migdałami i suszonymi pomidorami na szparagach w maśle bazyliowym

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Biegiem przez maj…

Od początku tego miesiąca ciągle gdzieś biegnę. Do pociągu, bo go przesunęli na 10 minut wcześniej (jak można tak lekkomyślnie pozbawiać człowieka snu, brrr…). Do pracy, bo klient już czwarty raz przesuwa spotkanie w ostatniej chwili. W pracy zamieszanie, więc biegam w poszukiwaniu dokumentów, które ktoś „na pewno” dostarczył wczoraj, ale jakoś trudno je gdziekolwiek znaleźć. Z pracy, bo pociąg znowu odjeżdża za wcześnie (doszłam do wniosku, że zawsze odjeżdża za wcześnie, za wyjątkiem dni, w których z nieznanych ogółowi przyczyn nie przyjeżdża w ogóle). Biegiem do domu, biegiem po domu, potem lekarz, biblioteka, zabiegi na powyginany niczym paragraf kręgosłup… Odkurzacz postanowił zwolnić nieco moje tempo i zablokował kabel w swoich bebechach, żebym nie biegała z nim szaleńczo po trzy razy dziennie. Nie pomogło, teraz biegam szaleńczo z tym dziesięciocentymetrowym kikutem od gniazdka do gniazdka.

Przyznać muszę, że zmęczył mnie nieco ten majowy jogging… Na szczęście deszcz wreszcie dopuścił do głosu słońce i będzie można w weekend podładować baterie.

Towarzyszem moich kuchennych majowych wybiegań były szparagi. Zielone i białe, fioletowych jeszcze nie udało mi się upolować, niestety. Lądowały w zupach, zapiekankach, makaronach, tartach, „kiszach”, sosach, pizzy… Bywały „tylko” dodatkiem lub „aż” podstawą dania. Część zamroziłam, żeby móc cieszyć się ich smakiem zimą i w środku grudnia przygotować sobie roladki z piersi kurczaka z migdałami i suszonymi pomidorami na szparagach w maśle bazyliowym. Do tego kieliszek białego wina… Palce lizać!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB:
8-10 młodych ziemniaków
2 małe filety z piersi kurczaka (pojedyncze, bez skóry)
12-14 zielonych szparagów
6 suszonych pomidorów
2 łyżki mielonych migdałów (można kupić gotowe, można samemu zmielić obrane z ciemnych łupinek całe migdały*)
2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy extra vergine (może być to oliwa spod suszonych pomidorów)
30 g masła do smażenia szparagów
25 g masła do podsmażenia ziemniaków
1/2 łyżeczki cukru do gotowania szparagów
1/2 łyżeczki soli do gotowania szparagów
sok z połowy limonki
garść listków bazylii plus kilka listków do farszu
mały pęczek koperku
sól, pieprz, chili

WYKONANIE:
Mięso: Przygotować farsz. W misie blendera umieścić mielone migdały, suszone pomidory, kilka listków bazylii, łyżkę oliwy z oliwek i wszystko zmiksować na gładką masę. Doprawić delikatnie solą i pieprzem.

Przygotować marynatę. W miseczce wymieszać 4 łyżki oliwy z oliwek, sok z połowy limonki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić szczyptą soli i chili.

Filety dokładnie umyć i osuszyć. Oczyścić z błon, kostek i włókien. Każdą z piersi naciąć wzdłuż grubszej części i otworzyć jak książkę. Tak przygotowne mięso oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem i delikatnie rozbić tłuczkiem tak, aby otrzymać płaskie, ale dosyć grube filety.
Uwaga! Piersi z kurczaka są bardzo delikatne. Aby uniknąć przebicia i podziurawienia mięsa, najlepiej rozbijać je pomiędzy arkuszami folii spożywczej.

Na rozbite filety wyłożyć farsz i ściśle zwijać roladki. Każdą spiąć dokładnie wykałaczkami.
Gotowe roladki włożyć do przygotowanej wcześniej marynaty, obtoczyć je w niej, przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny (po godzinie przewrócić roladki na drugą stronę).
Po tym czasie roladki wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec 30-35 minut.
Po wyjęciu z piekarnika roladki wyłożyć na deskę, wyjąć z nich wykałaczki i zostawić „do odpoczęcia” na 3 minuty. Kroić pod skosem w plastry.

Ziemniaki: W czasie pieczenia mięsa przygotować ziemniaki.
Młode ziemniaki umyć i oskrobać lub wyszorować twardą szczoteczką pod bieżącą wodą (obierane, nawet cieniutko, nie smakują już tak dobrze). Ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, postawić garnek ponownie na palniku i na małym ogniu odparować resztki wody. Zdjąć z ognia.
Na patelni roztopić masło, dodać posiekany drobno koperek, wymieszać i wszystko krótko podsmażyć (15-20 sekund). Na patelnię z masłem przełożyć ugotowane ziemniaki. Potrząsać patelnią, aby dokładnie obtoczyły się w maśle koperkowym i zdjąć z ognia.

Szparagi: Pod koniec gotowania ziemniaków i pieczenia mięsa przygotowć szparagi.
Szparagi umyć, osuszyć, odłamać zdrewniałe końcówki (szparagi mocno wygiąć, łamią się same w odpowiednim miejscu; końcówki można także odciąć nożem – mniej więcej na wysokości 1/3 od dołu szparaga).
W wąskim wysokim garnku zagotować wodę z solą i cukrem. Szparagi związać białą nitką i postawić je pionowo w garnku tak, aby końcówki wystawały ponad lustro wody (główki są bardzo delikatne, wystarczy im para wodna). Przykryć pokrywką, gotować przez 5 minut, odcedzić, szparagi włożyć na 2 minuty do bardzo zimnej wody, aby przerwać proces gotwania. Odcedzić, osuszyć. (Uwaga! Jeżeli nie macie wąskiego garnka, szparagi możecie gotować luzem na leżąco. Nie przykrywajcie wtedy garnka pokrywką.)

Na patelni roztopić masło, dodać posiekane drobno listki bazylii i wszystko krótko podsmażyć (15-20 sekund). Na patelnię z masłem przełożyć szparagi i wszystko smażyć przez minutę. Potrząsać patelnią, aby szparagi dokładnie obtoczyły się w maśle bazyliowym i zdjąć z ognia.

Na talerzu układać młode ziemniaki i szparagi w maśle bazyliowym. Na szparagach ułożyć pokrojone w plastry roladki z piersi kurczaka. Całość skropić masłem bazyliowym.
SMACZNEGO!

*Aby obrać migdały z ciemnej skórki, zalejcie je na 1-2 minuty gorącą wodą. Po odcedzeniu skórka schodzi bardzo łatwo.

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Dania mięsne, Mięso drobiowe, Obiady i kolacje, Wytrawne i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Roladki z piersi kurczaka z migdałami i suszonymi pomidorami na szparagach w maśle bazyliowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s