Botwinka z młodymi ziemniakami i kozim serem

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

O mojej miłości do zup opowiedziałam Wam w poprzednim wpisie o bulionie. O miłości do botwiny też już kiedyś napomknęłam. Cóż, dodam jeszcze, że kocham też kozi ser, młode ziemniaczki i koperek, i przedstawiam Wam zupę, którą w związku z powyższym mogłabym śmiało nazwać tytułem jednego z moich ulubionych filmów – „To właśnie miłość”.

Przed Państwem… botwinka z młodymi ziemniakami i kozim serem!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI:
1,5 l bulionu warzywnego
1 pieczony burak (jak piec buraki pisałam tutaj)
1 pęczek botwiny zakończonej małymi buraczkami (trzema – czterema)
7 małych młodych ziemniaków (lub 5 średnich)
1 czerwona cebula
1/2 pęczka koperku
2 ząbki czosnku
35 g klarowanego masła
2 łyżki śmietany 18% lub 22%
sok z połowy małej cytryny
sól, pieprz

Dodatkowo:
1/2 pęczka koperku do posypania zupy
kawałek miękkiego koziego sera do dekoracji zupy

WYKONANIE:
Ziemniaki:
W trakcie przyrządzania zupy przygotować ziemniaki.
Młode ziemniaki umyć i oskrobać lub wyszorować twardą szczoteczką pod bieżącą wodą (obierane, nawet cieniutko, nie smakują już tak dobrze). Ugotować w osolonej wodzie na półmiękko (powinny być miękkie z zewnątrz i twardawe w środku, należy sprawdzać widelcem w trakcie gotowania). Odcedzić, postawić garnek ponownie na palniku i na małym ogniu odparować resztki wody. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Przestudzone ziemniaki pokroić w półplasterki lub w grubą kostkę.

Na dużej patelni roztopić 20 g masła. Dodać pokrojone ziemniaki i smażyć je na złoty kolor z każdej strony, potrząsając co chwilę patelnią, aby nie przywarły do jej dna. Usmażone ziemniaki zdjąć z ognia. Dodać do zupy na 2 minuty przed końcem jej gotowania.

Zupa botwinkowa:
Pieczonego buraka obrać i pokroić w drobną kostkę.
Botwinę umyć, osuszyć, drobno pokroić (buraczki obrać, kroić w kosteczkę).
Koperek umyć, osuszyć, pozbawić twardych łodyżek i drobno posiekać.
Bulion doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojonego pieczonego buraka, pokrojone buraczki z botwiny oraz sok z cytryny i gotować 10 minut. Dodać posiekane łodyżki botwiny, wcisnąć czosnek i gotować jeszcze przez 10 minut (buraczki i łodyżki powinny być miękkie). Dodać posiekane liście botwiny i gotować kolejne 5 minut.

Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Na patelni roztopić 15 g masła, dodać posiekaną cebulę. Smażyć przez około 2-3 minuty, aż zrobi się szklista. Cebulę dodać do zupy wraz z podsmażonymi ziemniakami oraz posiekanym koperkiem, całość doprawić solą i pieprzem, gotować przez 2 minuty, a następnie zdjąć z ognia.

Śmietanę zahartować kilkoma (6-7) łyżkami gorącej zupy. Zupę dodawać stopniowo, po łyżce, ciągle mieszając. Dokładnie rozkłóconą śmietanę (nie może być grudek!) dodać do zupy, wymieszać.

Podawać od razu z pokruszonym lub pokrojonym w plasterki kozim serem i posiekanym koperkiem.

SMACZNEGO!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Bezjajeczne, Dania bezmięsne, Obiady i kolacje, Wytrawne, Zupy i buliony i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

4 odpowiedzi na „Botwinka z młodymi ziemniakami i kozim serem

  1. wisienor pisze:

    Fantastyczny przepis, uwielbiam botwinkę. Z kozim serem jeszcze nie próbowałam! Czuję się skuszona do wykonania:-D

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s