Francuskie rożki z jabłkami, migdałami i lukrem

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Coś pysznego w 20 minut? Proszę bardzo! Wystarczy ciasto francuskie, jabłka, mielone migdały, miód  i trochę cukru pudru.

Kilka zdań odnośnie ciasta francuskiego. Ja robię je sama i mrożę (przepis na to „pracochłonne” i „ekspresowe”wkrótce na blogu), ale można je oczywiście kupić. Uważajcie jednak, bo niektóre dostępne w sklepach tzw. „ciasta francuskie” mają z nim naprawdę niewiele wspólnego. Czytajcie etykiety ze składem! Prawdziwe ciasto francuskie składa się z mąki pszennej, soli, wody i masła (czasami z dodatkiem jaj). Często dodaje się do niego odrobinę alkoholu, octu lub kwasu cytrynowego. To wszystko. Żadna margaryna, żaden olej palmowy, żadne ulepszacze, spulchniacze i konserwanty. Zero cukru! Przyznam, że trzeba się nieco nachodzić, aby takie ciasto znaleźć, ale zapewniam Was, że jest to możliwe. Szukajcie w dużych sklepowych zamrażarkach a nie chłodniach. Takie ciasto, z uwagi na to, że wyrabiane jest na maśle, jest droższe niż jego margarynowi koledzy. To jego jedyny minus, ale wynagrodzi Wam tę niedogodność smakiem.

O samym cieście francuskim więcej wkrótce, a dzisiaj propozycja na ciastka z jego wykorzystaniem. Chrupiące, pachnące, łatwe i szybkie. Przy okazji pozbyłam się kolejnej porcji nagrodowych jabłek, o których pisałam tutaj 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI NA 8-10 ROŻKÓW:
500 g ciasta francuskiego na maśle (można użyć mrożonego, ale należy je wcześniej rozmrozić, najlepiej przez całą noc w lodówce, i doprowadzić do temperatury pokojowej; arkusz powinien mieć grubość 3-5 mm)

Na nadzienie:
4 małe jabłka
3 łyżki mielonych migdałów (można kupić gotowe, można samemu zmielić obrane z ciemnych łupinek całe migdały*)
2 łyżki miodu
sok z jednej cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Lukier (opcjonalnie):
1 szklankę cukru pudru rozprowadzić w 2 łyżkach gorącej wody

Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania rożków
4 łyżki płatków migdałowych uprażonych na złoto na „suchej” patelni do dekorowania rożków (opcjonalnie)

WYKONANIE:
Nadzienie: Jabłka umyć, osuszyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Od razu połączyć z sokiem z cytryny (nie ściemnieją) i miodem. W drugiej misce połączyć mielone migdały i przyprawy. Wsypać do jabłek. Dokładnie wymieszać.

Arkusz ciasta francuskiego wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę lub pergamin. Podzielić go na 8-10 równych kwadratów. Na każdy kwadrat nakładać równe porcje nadzienia. Kwadraty składać na pół, wzdłuż ich przekątnej tak, aby powstały rożki (trójkąty). Zlepić boki (można je wcześniej posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem), docisnąć je widelcem.

Gotowe rożki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wierzchy rożków posmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem. Nożem zrobić w rożkach małe otwory (dwa-trzy), aby para wodna z nadzienia miała się którędy wydostać – tym samym ciasto pozostanie suche i chrupiące. Włożyć rożki do nagrzanego do 210°C piekarnika i piec do zezłocenia przez 10-15 minut. Wyjąć, przełożyć na kratkę kuchenną.

Lekko przestudzone (ale nadal ciepłe) rożki polukrować i posypać prażonymi płatkami migdałowymi.
Wyśmienite na ciepło i na zimno.

SMACZNEGO!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

* Aby obrać migdały z ciemnej skórki, zalejcie je na 1-2 minuty gorącą wodą. Po odcedzeniu skórka schodzi bardzo łatwo.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasto francuskie i półfrancuskie słodkie, Desery i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s