Sałatka z pieczonym burakiem, jajkiem i gruszką

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPiękne słońce wyciągnęło mnie na popołudniową kawę na balkon. Grzeje cudownie… I nawet fakt istnienia najruchliwszej ulicy miasta pod stopami nie jest w stanie zepsuć mi humoru. Gdzie nie spojrzę, tam proces energicznego mycia okien w toku… Znaczy, że święta tuż, tuż. Tam, gdzie mój wzrok nie sięga, trwa zapewne mycie kryształów, szykowanie zakwasu na żurek i wypakowywanie ton, w większości „niezbędnych”, zakupów świątecznych… A ja posiedzę jeszcze, bo ani kryształów nie mam, ani żurku na święta robić nie będę. Nad kwestią okien jeszcze pomyślę.

A na święta proponuję lekką sałatkę z pieczonym burakiem, gruszką i obowiązkowym jajkiem oczywiście. Idealna na piękny, słoneczny dzień. Tradycjonaliści mogą ją zjeść po żurku 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
4 liście sałaty rzymskiej
liście z jednej, małej cykorii
garść rukoli
garść liści sałaty batawskiej (najlepiej mieszanej, zielonej i czerwonej)
2 jajka ugotowane na twardo
1 gruszka
1 mały burak ćwikłowy
łyżka soku z cytryny

SOS:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżeczki miodu
sól, pieprz

WYKONANIE:
Sos: Do małego, zakręcanego słoiczka wlać oliwę, ocet balsamiczny, miód i sok z cytryny. Zakręcić słoiczek i potrząsać nim energicznie do czasu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Uzyskany sos doprawić solą i pieprzem.

Sałatka: Buraka ćwikłowego umyć i osuszyć. Włożyć go do małego żaroodpornego naczynia z pokrywką lub owinąć folią aluminiową, wsadzić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec przez około 40 minut. Upieczonego buraka wyjąć z naczynia żaroodpornego lub folii aluminiowej, lekko przestudzić i obrać ze skórki (będzie schodzić bardzo łatwo). Pokroić w plasterki.
Gruszkę umyć, osuszyć, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić ćwiartki na cienkie plasterki. Każdy plasterek skropić delikatnie sokiem z cytryny (nie ściemnieją).

Liście sałat, rukolę i liście cykorii umyć i osuszyć. Liście sałaty rzymskiej „podrzeć” na mniejsze części i umieścić w misce wraz z sałatą batawską, rukolą oraz cykorią. Dodać plasterki pieczonego buraka oraz plastry gruszki i delikatnie przemieszać. Dodać pokrojone w ćwiartki jajka. Polać sosem.
SMACZNEGO!

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Sałatki i surówki, Wielkanoc i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s