Lody kokosowe

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przede mną weekend pod znakiem biegania. Dziś truchtam wspólnie z Małżonem w biegu charytatywnym, jutro Małżon, jak na maratończyka przystało, samotnie zmierzy się na ulicach Warszawy z dystansem 42,195 km (jak dla mnie – zabójczym…). Ja będę mocno trzymać kciuki za rekord życiowy i po raz kolejny wcielę się w rolę nieustraszonego fotoreportera.

W nagrodę za ogromny wysiłek i detrminację przygotowałam dla Niego delikatne, puszyste lody kokosowe. Dzięki użyciu świeżego miąższu kokosa i likieru kokosowego mają wyraźny kokosowy smak i zapach. Niedziela zapowiada się więc wyjątkowo!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI:
1 orzech kokosowy (kupujcie te, w których słychać chlupotanie, są młodsze i smaczniejsze)
400 ml mleczka kokosowego
400-500 ml śmietany kremówki 36%
5 żółtek
1/2 szklanki cukru
125 ml likieru kokosowego

WYKONANIE:
Rozłupać orzech kokosowy.
Nie należy to do zadań najprostszych, ale jest kilka sposobów, które Wam to ułatwią.
Za pomocą korkociągu lub śrubokręta (i rąk Małżona na przykład…) wkręcić się we wnętrze kokosa przez tzw. „oczy” (trzy dołki u szczytu orzecha). Przez powstałe otwory wylać do miseczki „wodę kokosową” z wnętrza orzecha (Uwaga! Plamy z „wody kokosowej” i mleczka kokosowego są bardzo trudne do usunięcia).

1K

Teraz czas na rozłupanie kokosa.
Sposób nr 1: Ostrym nożem lub tasakiem uderzać w orzech (obracając go) na poziomie jego średnicy do czasu, aż kokos się rozpadnie.
Sposób nr 2: Ostrym nożem uderzyć kilka razy kokos na poziomie jego średnicy, albo mocno zaznaczyć na nim kreskę. Piekarnik nagrzać do 180°C i włożyć do niego orzech kokosowy na 3-5 minut. Wyjąć, położyć na desce i, jeżeli kokos sam nie pęknie przy lekkim naciśnięciu, miejsce zaznaczone wcześniej nożem uderzać tłuczkiem do mięsa lub młotkiem do czasu, aż orzech pęknie. Ten sposób polecam, jest naprawdę skuteczny.
Sposób nr 3: Można użyć szlifierki lub rzucać kokosem w ścianę lub o podłogę 😀

Z pękniętego orzecha wyjąć miąższ (tzw. bielmo). W tym celu między twardą łupinę a miąższ wkładać ostrze noża i lekko podważając wyjmować bielmo. Miąższ można ponacinać, będzie Wam go wygodniej wyjmować.
(Łupiny można zostawić na miseczki, ale trzeba je dokładnie wysuszyć w piekarniku lub na słońcu. Świeży miąższ należy przechowywać do trzech dni w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Świeżą „wodę kokosową” najlepiej od razu wypić. Nie ma jej zbyt wiele, ale ma dużą zawartośc elektrolitów i jest bardzo bogata w wapń i potas.)

2K

Otrzymany miąższ obrać z ciemnej skórki i opłukać w zimnej wodzie. Pokroić na mniejsze kawałki (z małego kawałka można zrobić, za pomocą przyrządu do krojenia sera na plasterki, płatki kokosowe do dekoracji).

Kawałki miąższu kokosowego umieścić w misie blendera i zmiksować na wiórki. Dodać mleczko kokosowe i zmiksować na papkę. Otrzymaną papkę połączyć ze śmietanką. Całość wlać do garnka, postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia.
Żółtka utrzeć (zmiksować) z cukrem do białości.
Wrzącą kokosową śmietankę wlewać bardzo powoli cienkim strumieniem do żółtek, ciągle mieszając (można miksować na wolnych obrotach). Po połączeniu przelać wszystko do garnka i mieszając (najlepiej trzepaczką do sosów) podgrzewać niemal do temperatury wrzenia, aż krem zacznie lekko gęstnieć. Nie doprowadzić do zagotowania kremu! Natychmiast zdjąć z ognia i wystudzić, najlepiej do temperatury lodówkowej.
Do wystudzonego kremu wlać likier kokosowy, wymieszać.

Jeżeli używacie maszyny do robienia lodów – przelać wystudzony krem do maszyny i dalej postępować zgodnie z instrukcją urządzenia. Po zakończeniu pracy maszyny lody przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i wstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc, do zamrażalnika.

Jeżeli nie używacie maszyny do robienia lodów – przelać wystudzony krem do szczelnie zamykanego pojemnika i włożyć do zamrażalnika na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Przez pierwsze 3 godziny mrożenia lody wyjmować co pół godziny i krótko miksować, aby były puszyste i nie powstały w nich kryształki lodu.

Przed podaniem wyjąć na 15-20 minut z zamrażalnika.
Udekorować prażonymi płatkami kokosowymi.

SMACZNEGO!

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Desery, Desery mrożone, Lody i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s