Munavoi, czyli fińskie masło jajeczne

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPrzepis na munavoi – tradycyjne fińskie masło jajeczne. Podaje się je jako dodatek do pierogów karelskich (przepis tutaj) lub jako „smarowidło” do pieczywa razowego. Proste i smaczne.
Wykorzystuję je także w czasie śniadania wielkanocnego.

SKŁADNIKI*:
100 g masła w temperaturze pokojowej
3-4 jajka ugotowane na twardo
sól

WYKONANIE:
Ugotowane na twardo i wystudzone jajka drobno posiekać. Masło wymieszać widelcem (można je też lekko zmiksować, dzięki czemu będzie puszyste), dodać posiekane jajka. Mieszać widelcem, aż do dokładnego połączenia. Doprawić solą.
SMACZNEGO!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

*Źródło przepisu: http://www.foodfromfinland.com/

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Kuchnia świata, Pasty i "smarowidła" wytrawne, Wielkanoc i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s