Dwukolorowe ravioli ze szpinakiem i serem ricotta w sosie kokosowo-szałwiowym

OLYMPUS DIGITAL CAMERADzisiaj przeniosłam swoje kuchenne zabawki na Półwysep Apeniński… Włochy – kraj, w którym „trójcę świętą” stanowią: Mama, piłka nożna i jedzenie. Sam Karol Strasburger musiałby się nagłowić, na co najwięcej głosów oddali ankietowani… Włoskich mam nie znam, calcio kocham od kołyski (nie, włoska piłka nie jest nudna, basta!), a bez kuchni słonecznej Italii nie mogłabym żyć. Urzeka mnie jej prostota idąca w parze z mnogością wykorzystywanych w niej składników. Świeże owoce morza, mnogość ryb, serów, wędlin, wspaniałe warzywa, owoce, oliwa… Mogliby się popisywać niczym Francuzi, a zachwalają drożdżowy placek z sosem pomidorowym i makaron z oliwą… I to w ich kuchni kocham! Każdy może przygotować coś wspaniałego, wystarczą tylko świeże, dobre produkty i butelka wina… Bez dodatkowych „ą” i „ę” 🙂

Ravioli con ricotta e spinaci (pięknie brzmi, nieprawdaż?)czyli tradycyjne włoskie pierożki nadziewne serem ricotta i szpinakiem, podawane z masłem i szałwią, sosem pomidorowym lub delikatnym sosem śmietanowym. Wariacji na ich temat mnóstwo… Jedni nadzienie tylko mieszają, drudzy mocno rozdrabniają, jedni wykrawają kółeczka, drudzy kwadraciki… Co gospodyni, to metoda…

Ja proponuję Wam ravioli biało-zielone z sosem kokosowo-szałwiowym na białym winie. Sos powstał w nagłym przypływie natchnienia, kiedy uświadomiłam sobie, że muszę czym prędzej zużyć resztkę mleka kokosowego, jaka została mi  po kokosowych ślimaczkach.
P.S. Z podanych proporcji wyszło mi 20 dosyć dużych pierogów, jeżeli będziecie robić malutkie pierożki, na pewno wyjdzie Wam 30 lub więcej…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI NA 20-30 PIEROŻKÓW:
CIASTO BIAŁE:
125 g mąki pszennej
1 duże jajo
1-1,5 łyżki ciepłej wody (opcjonalnie)
szczypta soli
(Uwaga! Jajo powinno być w temperaturze pokojowej.)

CIASTO ZIELONE:
125 g mąki pszennej
100 g świeżych liści szpinaku
1 duże jajo
szczypta soli
(Uwaga! Jajo powinno być w temperaturze pokojowej.)

FARSZ:
250 g świeżych liści szpinaku
125 g sera ricotta
50 g parmezanu
szczypta startej gałki muszkatołowej
sól, pieprz

SOS:
1 łyżeczka masła
kilka listków szałwii
100 ml białego wytrawnego wina
100 ml mleczka kokosowego
3/4 łyżeczki mąki kukurydzianej (lub pszennej)
sól

WYKONANIE:
Ciasto białe: Mąkę przesiać na stolnicę (lub blat kuchenny). Utworzyć z niej kopiec. Zrobić wgłębienie od szczytu kopca do jego dna. Wbić do niego jajo. Dodać szczyptę soli. Delikatnie, za pomocą widelca, wymieszać jajo z częścią mąki (starać się, aby nie wypłynęło poza kopiec). Opuszkami palców zbierać ciasto z zewnątrz do wewnątrz kopca i wyrabiać. Jeżeli zebrane ciasto jest twarde i trudno się je wyrabia, można dodać 1-1,5 łyżki ciepłej wody. Ciasto wyrabiać nie krócej niż 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne, lekko podsypując maką. Wyrobione ciasto uformować w kulę, szczelnie owinąć folią spożywczą i odstawić do „odpoczęcia” na godzinę w chłodne i suche miejsce.

Ciasto zielone: Szpinak dokładnie umyć i osuszyć. Przełożyć na patelnię i podsmażać około 3 minuty (bez dodatku tłuszczu). Ze szpinaku musi odparować nadmiar wody (zostanie go mała garstka). Podsmażony szpinak przełożyć na sito, wystudzić. Wystudzony szpinak dokładnie odcisnąć i zmksować za pomocą blendera na gładką masę.
Mąkę przesiać na stolnicę (lub blat kuchenny). Utworzyć z niej kopiec. Zrobić wgłębienie od szczytu kopca do jego dna. Wbić do niego jajo. Dodać szczyptę soli. Delikatnie, za pomocą widelca, wymieszać jajo z częścią mąki (starać się, aby nie wypłynęło poza kopiec). Dodać masę szpinakową, opuszkami palców zbierać ciasto z zewnątrz do wewnątrz kopca i wyrabiać. Ciasto wyrabiać nie krócej niż 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne, lekko podsypując maką. Wyrobione ciasto uformować w kulę, szczelnie owinąć folią spożywczą i odstawić do „odpoczęcia” na godzinę w chłodne i suche miejsce.

Farsz: Szpinak dokładnie umyć i osuszyć. Przełożyć na patelnię i podsmażać około 5 minut (bez dodatku tłuszczu). Ze szpinaku musi odparować nadmiar wody. Podsmażony szpinak przełożyć na sito i wystudzić. Wystudzony szpinak dokładnie odcisnąć.
Zetrzeć parmezan.
Odciśnięty szpinak, starty parmezan, ricottę oraz gałkę muszkatołową umieścić w misie blendera lub w malakserze. Zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą (uważajcie z solą, parmezan jest słony) i pieprzem.

Sos: Mleczko kokosowe dokładnie rozmieszać z mąką kukurydzianą (nie może być grudek).
W rondelku roztopić masło. Dodać posiekaną, umytą i osuszoną szałwię. Podsmażyć około minuty. Wlać wino. Gotować do zredukowania płynu o połowę. Zdjąć z palnika. Wlać mleczko kokosowe z mąką, dokładnie wymieszać. Postawić ponownie na palniku i, cały czas mieszając (najlepiej za pomocą trzepaczki do sosów), gotować aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia.

Ciasto białe wyjąć z folii, rozpłaszczyć dłonią i delikatnie podsypując mąką rozwałkować na cieniutki placek. Przykryć wilgotną ściereczką i postąpić tak samo z ciastem zielonym.
Z obu arkuszy wyciąć prostokąty o szerokości 10-15 cm.
Na prostokącie białym, w równych odstępach, układać niewielkie ilości farszu. Przykryć prostokątem zielonym (lub odwrotnie). Lekko docisnąć ciasto wokół farszu tak, aby pozbyć sie pęcherzyków powietrza. Wycinać pierożki. Można użyć w tym celu radełka i wycinać małe kwadraty, specjalnego wykrojnika lub po prostu szklanki lub noża. Ja użyłam foremki na babeczkę. Gotowe pierożki układać na oprószonej mąką ścierce czy desce. Przykryć wilgotną ścierką, aby nie wyschły.

SZ2OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Zagotować wodę w dużym garnku. Lekko posolić. Wrzucać pierożki i gotować je 2-3 minuty od czasu, kiedy wypłyną na wierzch. Odcedzić.
Podawać od razu z proponowanym przeze mnie sosem kokosowo-szałwiowym lub innymi dodatkami, wedle uznania (masło, masło szałwiowe, parmezan, oliwa, sos pomidorowy, sos śmietanowy…).
SMACZNEGO!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

P.S. Z resztek ciasta można zrobić makaron 🙂 Ravioli można mrozić: gotowe pierożki (surowe!) ułożyć pojedynczo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć na 24 godziny do zamrażarki. Po tym czasie ravioli można zapakować do pojemnika lub woreczka.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania bezmięsne, Kuchnia świata, Obiady i kolacje, Pierogi, pierożki i uszka, Wytrawne i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s