Sernik pistacjowy

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pistacje, ach pistacje! Potraficie wodzić mnie na pokuszenie nie od dziś… Małą dziewczynkę kusiłyście lodami o niepowtarzalnym i nieodtwarzalnym niestety smaku, nastolatka obtaczała w was wszystko, co się dało, kobieta poszła jeszcze dalej i dodaje pistacje nawet tam, gdzie pasują jak pięść do nosa. Przyjmijmy, że dzięki temu odkrywam nowe smakowe horyzonty…

Dzisiaj bez nadmiernej ekstrawagancji… Proponuję Wam idealne połączenie twarogu i pistacji – sernik pistacjowy. Zapewniam, że jest wspaniały i wielbiciele zielonych orzeszków wszystkich krajów powinni go koniecznie spróbować!
Do sernika dodałam zrobioną własnoręcznie pastę pistacjową, na którą przepis podam Wam w najbliższym czasie (znajdziecie go tutaj).

Dekoracja z dedykacją dla mojego Małżona, który dzisiaj obchodzi urodziny… 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
1 kg tłustego lub półtłustego twarogu, zmielonego trzykrotnie
3/4 szklanki cukru (lub pełna szklanka, jeżeli używać będziecie niesłodzonej pasty pistacjowej)
5 jajek
5 łyżek słodkiej pasty pistacjowej (polecam przepis na domową pastę pistacjową)
2 łyżki śmietany 12%
2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
(UWAGA! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)

DODATKOWO NA SPÓD:
1 szklanka otrębów pszennych
3 łyżki mąki pszennej
65 g zimnego masła
1 łyżka cukru

KREM:
250 g mascarpone
4 żółtka
1 łyżka cukru pudru (lub 1,5 łyżki, jeżeli użyjecie niesłodzonej pasty pistacjowej lub siekanych pistacji)
2 łyżki słodkiej pasty pistacjowej lub 100 g posiekanych lub zmielonych niesolonych pistacji*

WYKONANIE:
Spód: W misce połączyć (można użyć miksera) otręby, mąkę, cukier i zimne masło.
Dno szczelnej tortownicy o średnicy 24-26 cm dokładnie wyłożyć powstałym ciastem. Jeżeli nie jesteście pewni szczelności swojej tortownicy, owińcie spód folią aluminiową – nic nie wycieknie i nie będzie się przypalać w piekarniku.
Piekarnik nagrzać do 170°C. Podpiec spód przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Masa serowa: W misie miksera umieścić twaróg, śmietanę i cukier. Delikatnie zmiksować do dokładnego połączenia. Ciągle miksując na wolnych obrotach dodawać po jednym jajku, następnie dodać pastę pistacjową i mąkę kukurydzianą. Zmiksować do połączenia składników. Masę serową wylać na podpieczony spód i włożyć do nagrzanego do 170°C piekarnika. Piec przez 10 minut, obniżyć temperaturę do 150°C i piec sernik około 40-50 minut (boki mają być ścięte, w środku sernik powinien być galaretowaty). Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik do wystudzenia (po 20 minutach można lekko uchylić drzwiczki piekarnika).
Wystudzony sernik uwolnić z obręczy i schłodzić przez kilka godzin, najlepiej całą noc, w lodówce.

Krem: Żółtka zmiksować z cukrem na biały puch.** Dodać pastę pistacjową (lub posiekane pistacje) i zimny serek mascarpone, delikatnie zmiksować do dokładnego połączenia składników.

Wierzch (i opcjonalnie boki) schłodzonego sernika posmarować kremem. Udekorować siekanymi pistacjami. Przechowywać w lodówce.

SMACZNEGO!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

* Jeżeli nie uda Wam się zdobyć pistacji niesolonych (jest to trudne), dokładnie wypłuczcie wyłuskane pistacje solone.
Aby obrać pistacje z ciemnej skórki i uzyskać piękne zielone orzeszki, zalejcie je na 1-2 minuty gorącą wodą. Po odcedzeniu skórka schodzi bardzo łatwo.

** Jeżeli boicie się używać surowych jajek, można ubić żółtka z cukrem na parze, wystudzić i dalej postępować zgodnie z przepisem powyżej.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery, Serniki i serniczki pieczone i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s