Chlebowe miseczki

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wczoraj, przy okazji przepisu na gulasz wołowy na ciemnym piwie z cukinią i kolorową papryką, obiecałam Wam, że podam przepis na chlebowe miseczki, w których ów gulasz zaserwowałam. Wcielam zatem słowo w czyn i proponuję Wam delikatne i pachnące miseczki, z których najpierw zjecie pyszny gulasz, żurek czy bigos, a potem zabierzecie się za zjedzenie samych chlebowych naczyń.
Idealne dla wielbicieli domowych wypieków i osób, które nie lubią zmywać po obiedzie 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI NA 4-5 MISECZEK:
5 szklanek mąki pszennej (najlepiej bułkowej – typ 650 lub chlebowej – typ 850)
1 i 2/3 szklanki ciepłej wody
25 g drożdży świeżych (12,5 g drożdży suchych)
1 jajo
1 łyżka masła
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka miodu
(UWAGA! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)

Dodatkowo:
1 jajo roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania chlebków

WYKONANIE:
W rondelku roztopić masło.
Mąkę przesiać do miski.
Pokruszone drożdże świeże zalać 1 szklanką ciepłej wody, dodać łyżeczkę miodu, lekko wymieszać i odstawić do podrośnięcia na 20-30 minut (jeżeli używacie drożdży suchych, dodać je bezpośrednio do mąki).

Do mąki dodać sól, jajo, podrośnięte drożdże i resztę wody. Wymieszać, dodać roztopione masło i wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie gładkie, elastyczne, łatwo będzie odchodziło od miski i ręki. Do wyrabiania ciasta można użyć miksera z hakiem do ciasta drożdżowego.

Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką dużej miski, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę. Krótko wyrobić. Podzielić na 4-5 równych części i uformować z nich bułki (małe chlebki). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać chlebki w sporych odstępach (nie mogą się ze sobą stykać w trakcie pieczenia!), przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut.

Wyrośnięte chlebki smarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem (można je też lekko naciąć z wierzchu) i piec w temperaturze 210ºC przez 13-15 minut, do złotego koloru. Przestudzić na kratce.

Chlebkom odciąć „kapturek”, wydrążyć, pozostawiając przy skórce trochę miękiszu (będzie wpijał sos lub zupę), nakładać nadzienie, podawać.

SMACZNEGO!

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Chleby na drożdżach, Ciasto drożdżowe wytrawne, Pieczywo, Wytrawne i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

5 odpowiedzi na „Chlebowe miseczki

  1. ewa pisze:

    aaa jak super! na niedziele planuje rodzinny obiad,myślałam nad zrobieniem żurku w chlebku,ale nie miałam pojęcia gdzie można taki dostać,,,i proszę,,przepis zapisany ^.^ nie mogę się już doczekać niedzieli

  2. o matko jakie cudo, już mi ślinka cieknie!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s