Gulasz wołowy na ciemnym piwie z cukinią i kolorową papryką

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gdyby polscy producenci mięs i wędlin mieli tylko klientów podobnych do mnie i Małżona mego, raczej niczego by się nie dorobili. Mięso rzadko gości na naszym stole, a jeżeli już jakieś spożywamy, to raczej jest to drób. Nie jesteśmy jednak zwolennikami całkowitego wykluczania czegokolwiek z jadłospisu. Kiedy raz w roku nachodzi nas ochota na szynkę, pieczemy zakupiony wielki kawał szynki, jeżeli czujemy, że schabowy to jest to, czego potrzebują nasze kubki smakowe, to smażymy schabowe… Proste.

Ostatnio, w czasie depresyjnej niepogody, zamarzył nam się aromatyczny gulasz. Wyobraziłam sobie chlebową miseczkę wypełnioną po brzegi pachnącym ciemnym piwem gulaszem wołowym, z kolorowymi akcentami papryki i cukinii… Buzia uśmiechnęła mi się od ucha i żwawym krokiem ruszyłam w stronę kuchni…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI:
500 g mięsa wołowego na gulasz (np. łopatki, pręgi bądź udźca)
1/2 l ciemnego piwa
2 cebule
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
1 cukinia
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1,5 łyżki słodkiej papryki w proszku
2 liście laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
4-5 zierenek czarnego pieprzu
50 g smalcu (lub 3 łyżki oleju rzepakowego)
1 łyżka oleju rzepakowego
sól, chili lub pieprz czarny

WYKONANIE:
Mięso wołowe umyć w zimnej wodzie, osuszyć. Pokroić na 2 cm kawałki, oprószyć delikatnie solą. Na dużej patelni, na mocnym ogniu, rozgrzać 1 łyżkę oleju rzepakowego. Wrzucić mięso i smażyć po kilka-kilkanaście sekund z każdej strony (ma zmienić kolor na szary, można podsmażyć chwilę dłużej na złoty kolor). Zdjąć z ognia, mięso przełożyć na talerz, odstawić.

Cebule pokroić w kosteczkę. W garnku o grubym dnie roztopić smalec (lub olej rzepakowy) i zeszklić na nim cebulę. Zdjąć z ognia i po ok. 30 sekundach dodać słodką paprykę w proszku (dzięki zestawieniu z ognia papryka nie skarmelizuje się i nie nabierze gorzkiego posmaku). Wymieszać. Postawić na małym ogniu i powoli doprowadzić do wrzenia. Dodać podsmażone wcześniej mięso, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, wlać ciemne piwo i na wolnym ogniu dusić pod przykryciem 1,5-2 godziny, do miękkości mięsa. W razie potrzeby podlać niewielką ilością piwa lub wody.

Z umytych papryk usunąć gniazda nasienne. Papryki pokroić w grubą kostkę.
Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końcówki, resztę pokroić w półtalarki.

Na 10 minut przed końcem gotowania gulaszu dodać do niego koncentrat pomidorowy oraz pokrojoną paprykę i cukinię. Doprawić do smaku solą i pieprzem kajeńskim (lub pieprzem czarnym).

Podałam gulasz w domowych chlebowych miseczkach, ale można go podawać z ziemniakami, kluseczkami, kaszą czy po prostu zjeść z pajdą chleba.

SMACZNEGO!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania mięsne, Gulasze i inne dania jednogarnkowe, Mięso wołowe i cielęcina, Obiady i kolacje, Wytrawne i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s