Mini szarlotki z owsiano-orkiszową kruszonką

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMałżon mój należy do tej części populacji, która posiada dodatkowy żołądek na desery i słodycze. Jest maratończykiem, dziennie pokonuje na treningach po 20-30 km, więc raczej nie ograniczam mu okazji do czerpania energii, i przyjemności oczywiście, z jedzenia czegoś cukrem po brzegi wypełnionego. On najbardziej lubi czekoladę, co mu się chwali, ale żeby urozmaicić mu słodyczowe menu, jego Najwspanialsza Żona, która malutki dodatkowy żołądeczek na wyroby cukiernicze również posiada, piecze, ubija, żeluje, miksuje, wyciska, dekoruje… Jednym słowem – tworzy. A że kocha tworzyć, szczęśliwa jest i Żona, i Małżon szczęśliwy jest również, bo mu co chwilę pod nos jakieś nowe słodkości podają.

I tak, po brzegi szczęśliwi oboje, zajadali się ostatnio ciepłymi mini szarlotkami z owsiano-orkiszową kruszonką. Miła odmiana dla tradycyjnej szarlotki, lżejsza, zdrowsza, a poza tym nie od dziś wiadomo, że małe jest piękne…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI NA 5-6 MINI SZARLOTEK*:
KRUSZONKA:
3/4 szklanki otrębów owsianych lub rozdrobnionych blenderem płatków owsianych (górskich)
3/4 szklanki otrębów orkiszowych
1/2 szklanki zmielonych migdałów (można kupić gotowe, można też samemu zmielić obrane z ciemnych łupinek całe migdały**)
1/4 szklanki cukru trzcinowego
60-70 g zimnego masła pokrojonego w kostkę

JABŁKA:
1 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
sok z połowy małej cytryny
2 łyżki miodu
30 g masła
2 łyżki żubrówki lub cydru (opcjonalnie)

WYKONANIE:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe cząstki. Na patelni roztopić masło, dodać pokrojone jabłka, sok z cytryny, cynamon, imbir i miód. Wymieszać, dusić 3-4 minuty. Po tym czasie zwiększyć ogień, wlać żubrówkę lub cydr, zredukowac nadmiar płynu (około 3 minuty), zdjąć z ognia, odstawić.

W misce połączyć (można użyć miksera) otręby lub płatki owsiane, otręby orkiszowe, zmielone migdały, cukier i masło.

Przygotować kokilki lub inne małe naczynia żaroodporne (ja użyłam foremek na małe babki). Wnętrze naczyń posmarować olejem rzepakowym i lekko oprószyć otrębami. Nakładać jabłka (mogą być ciepłe) do połowy wysokości naczyń. Uzupełnić kruszonką. Piec w temperaturze 180°C przez 25-30 minut. Podawać na ciepło.
SMACZNEGO!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

* Inspirowane przepisem na mini szarlotki z programu „Rewolucja na talerzu”(odc.8, sezon 2, TVN 2010)
** Aby obrać migdały z ciemnej skórki, zalejcie je na 1-2 minuty gorącą wodą. Po odcedzeniu skórka schodzi bardzo łatwo.

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezjajeczne, Ciasta i ciastka z owocami, Desery, Szarlotki i ciasta z jabłkami i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Mini szarlotki z owsiano-orkiszową kruszonką

  1. wisienor pisze:

    Jezuuu jade z roboty głodna, a tu taki przepis…. To jak katusze niemal!;-))

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s