Kapuśniaczki. Z cyklu „Tak smakuje Podkarpacie”…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uwaga, będzie wyznanie… Kocham kiszoną kapustę! Te wszystkie kapuśniaki, bigosy, farsze i surówki, te kwaśnie nici wyjadane rękoma prosto z miski, beczki czy kamionkowego garnka… W przypływie natchnienia mogłabym napisać „Odę do kiszonej kapusty”.

W domach moich Babć i Dziadków kiszenie kapusty było wielkim rodzinnym spotkaniem. Dziadkowie, siedząc na swoich ulubionych stołeczkach bądź ławeczkach, z pietyzmem oczyszczali każdą z „miliona”, jak mi się wtedy wydawało, zebranych wcześniej z pola główek kapusty. Babcie, Mama i liczne Ciocie w pocie czoła szatkowały ją całymi popołudniami, a dzieci, wśród nich ja, nie mogły się doczekać, kiedy wreszcie skończą i będzie można sobie frywolnie po tej kapuście upchanej w drewnianych beczkach poskakać. Ale kapuściane wieczory to już historia. Dwadzieścia lat później, kiedy w każdym sklepie można nakupić wszystkiego do woli, kiszenie kapusty w domach jest mało popularne. Niemal zapomniane… A i niemodne przecież… Szkoda, bo ta „sklepowa” w starciu z „domową” nie ma żadnych szans.

Kiedyś skupię się w całości na procesie kiszenia kapusty, bo wcale nie wymaga on zbyt wielkich nakładów pracy i masy wolnego czasu. Nie trzeba mieć też wielkich beczek i 100 m² mieszkania. Wystarczy dobry kamionkowy garnek i odrobina chęci. Naprawdę warto.

Dzisiaj natomiast kiszona kapusta (typowo wigilijna, z suszonymi grzybami) wystąpi w roli farszu. Zapraszam na moje ulubione kapuśniaczki. Przyrządzam je bardzo często. Są pasztecikami do wigilijnego barszczu, drugim śniadaniem, ciepłą, pachnącą bułeczką na kolację, dodatkiem do obiadu, przekąską… Gorąco polecam!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI NA OK. 20-25 KAPUŚNIACZKÓW:
550 g mąki pszennej (najlepiej bułkowej – typ 650 lub luksusowej – typ 550)
20 g drożdży świeżych (lub 10 g drożdży suchych)
1 szklanka ciepłego mleka
2 małe jaja
1 żółtko
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
60 g roztopionego masła
(UWAGA! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)

FARSZ:
550 g kapusty kiszonej
150 g suszonych grzybów
2 duże cebule
2 listki laurowe
5-6 ziarenek ziela angielskiego
2 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz

Dodatkowo:
1 jajo roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania kapuśniaczków
kminek do posypania kapuśniaczków

WYKONANIE:
Farsz (można przygotować dzień wcześniej):
Kapustę kiszoną wraz z listkami laurowymi i zielem angielskim włożyć do garnka (jeżeli kapusta jest długa, wcześniej posiekać; można ją także raz opłukać zimną wodą). Zalać do przykrycia wodą i gotować na małym ogniu do miękkości, około 2 godziny.

W momencie postawienia na ogniu kapusty, zacząć przygotowywać grzyby.
Suszone grzyby opłukać w zimnej wodzie, przełożyć do miski, zalać gorącą wodą do przykrycia i odstawić na godzinę. (Uwaga! Woda ma przykrywać grzyby przez cały czas ich namaczania. Jeżeli grzyby wpiją wodę, należy ją uzupełnić.)
Po tym czasie odcedzić – nie wylewać wody spod grzybów – i pokroić w drobną kostkę. Wodę spod grzybów i pokrojone grzyby dodać do kapusty, która gotowała się około 60 minut i gotować jeszcze przez godzinę.

Ugotowaną kapustę z grzybami odcedzić (wywar można wykorzystać do kapuśniaku lub bigosu), wyjąć z niej listki laurowe i ziele angielskie i dokładnie odcisnąć nadmiar płynu. Włożyć do miski.
Cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać do farszu. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.

Ciasto:
Jaja i żółtko roztrzepać.
Mąkę przesiać do miski.
Pokruszone drożdże świeże zalać 1 szklanką ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru, lekko wymieszać i odstawić do podrośnięcia na 20-30 minut (jeżeli używacie drożdży suchych, dodać je bezpośrednio do mąki).

Do mąki dodać sól, roztrzepane jajka oraz podrośnięte drożdże. Wymieszać, wyrabiać ciasto ręką lub za pomocą miksera ze specjalnym hakiem do ciasta drożdżowego (na początku będzie klejące, tak ma być, nie należy dosypywać mąki), dodając stopniowo po 2 łyżki masła. Każdą kolejną porcję masła dodawać dopiero wówczas, kiedy ciasto w całości wchłonie poprzednią.
Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie gładkie, elastyczne, łatwo będzie odchodziło od miski i ręki.
Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką dużej miski, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, wyjąć na oprószoną mąką stolnicę, krótko wyrobić i podzielić na trzy równe części. Każdą rozwałkować na kształt prostokąta, na grubość ok. 5 mm.
Na każdy prostokąt, wzdłuż długiego boku, 1,5 cm od brzegu ciasta, nakładać po 1/3 farszu. Od strony farszu ciasto zwijać w rulon. Układać zwinięciem do dołu, końce zawinąć pod spód i bardzo ostrym nożem, pod delikatnym skosem, kroić rulony na 3-5 cm kawałki*.

Kapuśniaczki układać w sporych odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Wyrośnięte kapuśniaczki smarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem, posypywać kminkiem i piec w temperaturze 210ºC przez 10-15 minut do złotego koloru. Wystudzić na kratce.

SMACZNEGO!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

*Jeżeli wolicie mniejsze, drobniejsze kapuśniaczki, np. jako paszteciki do barszczu, możecie ciasto podzielić nie na 3 a na 4 części (ruloniki będą mniejsze) i kroić je na ok. 2 cm kawałki. Wtedy kapuśniaczków wyjdzie oczywiście więcej, nawet do 50 sztuk.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii "Tak smakuje Podkarpacie", Boże Narodzenie, Ciasto drożdżowe wytrawne, Grzyby, Wigilia, Wytrawne, Śniadania i podwieczorki i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s