Lime curd, czyli orzeźwiający krem limonkowy

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Zło” jednak wróciło… Pada, wieje, szaro, buro i ponuro. Mąż parzy mi właśnie herbatę z cytryną, a ja zastanawiam się, jak uda mi się opuścić ciepłe łóżko. Żeby odrzucić od siebie bardziej depresyjne myśli, wracam do mojej miętowej Pavlovej.

Jak wiecie, zrobiłam do niej krem limonkowy. Wykorzystałam do tego przepis Nigelli Lawson na lemon curd (krem cytrynowy) i zmodyfikowałam go na swój sposób (lemon curd także kiedyś znajdzie się na blogu). Wyszedł pyszny, kwaśny krem, którym możecie przekładać ciasteczka, beziki i lekkie ciasta. Możecie go używać do babeczek, jako składnika wielu deserów, „smarowidła” do pieczywa lub po prostu, tak jak ja, wyjadać łyżeczką prosto ze słoiczka. Krem można przechowywać w lodówce do siedmiu dni (najlepiej w zamkniętym słoiczku).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI (na ok. 350 ml kremu):
sok z 5 limonek (od 1/2 do 3/4 szklanki)
skórka otarta z jednej dokładnie umytej, wyszorowanej limonki
1/4 szklanki cukru
2 żółtka
1 jajko
80 g masła

(UWAGA! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)

WYKONANIE:
Żółtka i jajo bardzo dokładnie roztrzepać.
Masło roztopić w rondelku. Wsypać cukier i, mieszając, podgrzewać na małym ogniu do połączenia. Dodać sok i skórkę z limonek oraz roztrzepane jaja i ciągle mieszając, najlepiej za pomocą trzepaczki do sosów lub rózgi kuchennej, doprowadzić do zagotowania. Gotować przez 2-3 minuty na małym ogniu, ciągle mieszając. Krem powinien zgęstnieć.
Zdjąć z ognia. Ciepły krem można przetrzeć przez sito – będzie miał wtedy bardzo aksamitną, gładką konsystencję i na pewno nie będzie w nim żadnych grudek.
Krem można podawać od razu, na ciepło, np. jako dodatek do tostów.
Jeżeli chcecie wykorzystać lime curd jako krem do ciast, tortów bezowych, Pavlovej itp. lub jako dodatek do zimnych deserów, należy go wcześniej wystudzić i schłodzić w lodówce. W trakcie chłodzenia krem gęstnieje.

Można przechowywać w lodówce do siedmiu dni, najlepiej w zakręconym słoiczku.

SMACZNEGO!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Desery, Kremy budyniowe, maślane i śmietanowe oraz budynie, puddingi i kisiele, Pasty i "smarowidła" słodkie i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Lime curd, czyli orzeźwiający krem limonkowy

  1. wisienor pisze:

    wypas, musi bosko pachnieć…

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.