Miętowa Pavlova z kremem limonkowym

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wiosna przyszła zimą tego roku… Słońce grzeje, ptaszki śpiewają, aż kusi żeby kożuchy i szaliki upchać w odmętach szafy. Ale podobno „zło” jeszcze powróci, podobno już w ten weekend, więc kożuchy straszą z przedpokoju nadal, czekając na to, aż „zło” odejdzie ostatecznie.

Póki co wiosna się jednak panoszy, a panujące od kilku dni temperatury spowodowały, że naszła mnie ochota na coś orzeźwiającego. Wpadłam na pomysł, żeby stworzyć miętową Pavlovą z kremem limonkowym i muszę przyznać, że był to bardzo dobry pomysł. Mocno miętowa i lekko zielonkawa beza jest chrupiąca na zewnątrz i delikatnie ciągnąca, piankowa w środku, a kwaśny krem limonkowy idealnie się z nią komponuje.

Z taką Pavlovą „zło” mi niestraszne!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI NA BEZĘ:
7 białek
400 g cukru
5 łyżeczek skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
2 łyżeczki białego octu winnego
1,5 dużego pęczka mięty
sok z połowy limonki

Krem limonkowy (lime curd)*:
sok z 5 limonek (od 1/2 do 3/4 szklanki)
skórka otarta z jednej dokładnie umytej, wyszorowanej limonki
1/4 szklanki cukru
2 żółtka
1 jajko
80 g masła

Bita śmietana:
400-500 ml mocno schłodzonej śmietanki 36% ubić na sztywno, bez dodatku cukru

Sos z mięty, kiwi i limonki:
pół pęczka mięty
sok z jednej limonki
1 mały owoc kiwi

Dodatkowo, do dekoracji:
2-3 owoce kiwi pokrojone w plastry i skropione sokiem z limonki
listki mięty
limonka pokrojona w ćwiartki bądź ósemki

WYKONANIE:
Beza: Umyte i osuszone listki z 1,5 pęczka mięty, sok z limonki i ocet winny zmiksować za pomocą blendera na „papkę”.

W czystej, suchej misce ubić białka na sztywną pianę. Ciągle ubijając, dodawać stopniowo, po jednej łyżce, cukier. Ubijać, aż masa stanie się bardzo gęsta i lśniąca. Dodać miętową „papkę” oraz skrobię i na wolnych obrotach zmiksować do połączenia.

Na papierze do pieczenia narysować koło o średnicy 23-25 cm. Papier położyć na blasze do pieczenia (można go do niej przykleić za pomocą odrobiny piany z białek). Na narysowane koło wyłożyć masę z białek. Szybkimi ruchami uformować szpatułką boki białkowej masy „do góry” tak, aby powstał kopiec. Wierzch delikatnie wyrównać.

Wstawić do nagrzanego do 175°C piekarnika. Piec przez 2 minuty, natychmiast obniżyć temperaturę do 100°C i piec przez 2,5-3 godziny. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim bezę do wystygnięcia (po godzinie można lekko uchylić drzwiczki piekarnika).

Krem limonkowy: Żółtka i jajko roztrzepać.
Masło roztopić w rondelku. Wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu do połączenia. Dodać sok i skórkę z limonek oraz roztrzepane jajka i ciągle mieszając (najlepiej za pomocą trzepaczki do sosów) gotować na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Wystudzić. Przed użyciem można zmiksować za pomocą blendera.

Sos z mięty, kiwi i limonki: Umyte i osuszone listki mięty zmiksować za pomocą blendera z sokiem z limonki i pokrojonym w kostkę owocem kiwi.

Od wystudzonej bezy oderwać papier do pieczenia. (Uwaga! Beza jest bardzo krucha.) Pavlovą położyć na paterze. Tuż przed podaniem na bezę wyłożyć krem z limonek. Przykryć warstwą bitej śmietany. Udekorować kiwi, limonką, miętą i przygotowanym sosem**.

SMACZNEGO!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

* Na podstawie przepisu Nigelli Lawson na lemon curd (krem cytrynowy).

**  Udekorowaną bezę przechowywać w lodówce.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Bezy, beziki i ciasta bezowe, Desery, Wykorzystanie białek i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s