Laskiaispulla, czyli fińska „ostatkowa bułeczka”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Co kraj, to obyczaj…

Przy okazji naleśników z wędzoną makrelą wspomniałam o tym, że ostatni dzień karnawału w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Australii czy Stanach Zjednoczonych obchodzony jest jako „Pancake Tuesday” (pol. naleśnikowy wtorek). W Finlandii, podobnie zresztą jak w całej Skandynawii, o naleśnikach w ostatki (fiń. Laskiainen) nikt nie myśli. Tam króluje pachnąca kardamonem „ostatkowa bułeczka”. Laskiaispulla w Finlandii, semla w Szwecji, fastelavnsbolle w Norwegii. Bułki pieką też Duńczycy, Niemcy, Estończycy czy Łotysze.

Do Finlandii tradycja pieczenia drożdżowych „ostatkowych bułeczek” dotarła ze Szwecji, ale Finowie zmodyfikowali nieco przepis i zamiast drogiej pasty migdałowej, częściej jako wypełnienia ciastek używają dżemu truskawkowego lub malinowego. Bułeczki serwują z kawą, rzadziej z mlekiem, a po obfitym posiłku biorą sanki pod pachę i idą pozjeżdżać z okolicznych pagórków. Sankowe festiwale to stara ostatkowa fińska tradycja.

Co kraj, to obyczaj…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI NA OK. 25 BUŁECZEK*:
1 kg mąki pszennej (najlepiej bułkowej – typ 650 lub luksusowej – typ 550)
50 g świeżych drożdży (lub 25 g drożdży suchych)
2 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajo
1 łyżka mielonego kardamonu
200 g roztopionego masła
(UWAGA! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko lekko podgrzane.)

Nadzienie migdałowe*:
200 g zmielonych migdałów (można kupić gotowe, można samemu zmielić obrane z ciemnych łupinek całe migdały**)
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki ciepłej wody
2 łyżki śmietany kremówki 30% lub 36%

Zamiast nadzienia migdałowego:
dżem truskawkowy lub malinowy

Bita śmietana:
500-600 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
szczypta kardamonu

Dodatkowo:
1 jajo roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek
cukier puder do posypania bułeczek

WYKONANIE:
Ciasto: Mąkę przesiać do miski.
Pokruszone drożdże świeże zalać 1 szklanką mleka, dodać łyżeczkę cukru, lekko wymieszać i odstawić do podrośnięcia na 20-30 minut (jeżeli używacie drożdży suchych, dodać je bezpośrednio do mąki).
Do mąki dodać sól, resztę cukru, kardamon, jajko, podrośnięte drożdże i resztę mleka. Wymieszać, dodać roztopione masło i wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie gładkie, elastyczne, łatwo będzie odchodziło od miski i ręki. Do wyrabiania ciasta można użyć miksera z hakiem do ciasta drożdżowego.
Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką dużej miski, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę. Krótko wyrobić, podzielić na 25 równych części i uformować z nich bułeczki.
Bułeczki układać w sporych odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć je ścierką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut.
Wyrośnięte bułki smarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem i piec w temperaturze 210ºC przez 7-10 minut, do złotego koloru. Wystudzić na kratce.

Nadzienie migdałowe: Zmielone migdały i cukier zmiksować ze śmietanką i wodą. Jeżeli pasta będzie zbyt gęsta, dodać jeszcze odrobinę śmietanki lub wody.

Bita śmietana: Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i kardamon.

Wystudzonym bułeczkom odciąć „kapturek”.
Na środek bułeczek nakładać po 1-1,5 łyżeczki pasty migdałowej lub dżemu.
Nadzienie lub dżem przykryć wyciśniętą za pomocą rękawa lub szprycy bitą śmietaną. Nałożyć kapturek, udekorować cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Za przepis dziękuję Sannie-Leenie 🙂 Kiitoksia!

** Aby obrać migdały z ciemnej skórki, zalejcie je na 1-2 minuty gorącą wodą. Po odcedzeniu skórka schodzi bardzo łatwo.

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bułki i bułeczki słodkie, Ciasto drożdżowe słodkie, Desery, Kuchnia świata, Ostatki i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Laskiaispulla, czyli fińska „ostatkowa bułeczka”

  1. Kryniuu pisze:

    Sposób przygotowania jest tak pomieszany, że nie wiadomo co A a co B.

    • Kaaisa pisze:

      Nie wiem, czego dokładnie nie rozumiesz… 😉 Gdybyś napisał(a), mogłabym poprawić…
      Zrobić ciasto, upiec bułki. Zrobić nadzienie migdałowe, ubić śmietanę. Nadziać bułki migdałami lub dżemem i śmietaną. Jaśniej? 😉
      Pozdrawiam!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s