Lody marchewkowo-mandarynkowe

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Do kulinarnych tradycji ostatniego dnia karnawału powrócę jeszcze przy okazji przybliżania Wam skandynawskich specjałów… Tymczasem, wprowadzam Was w chłodny klimat północnej Europy lodami marchewkowo-mandarynkowymi.

Kiedy byłam małą dziewczynką, moja Mama często przygotowywała dla nas lody mleczne. Najbardziej lubiłam te z dodatkiem czekolady lub kakao. Były to czasy, kiedy ze sklepowych lodówek lody nie wysypywały się tonami, więc wyobraźcie sobie, jak byłam dumna z tego, ża mam „taką” Mamę, która sama robi takie pyszne lody.
Historia przepisu na owe lody sięga czasów, w których polscy piłkarze pod wodzą Kazimierza Górskiego potrafili grać w piłkę… Wtedy to mój Dziadek przyniósł go do domu. Przepis służy nam do dziś, forma piłkarzom niekoniecznie…

Na bazie „przepisu Dziadka” stworzyłam lody marchewkowo-mandarynkowe, które niniejszym Wam przedstawiam.

SKŁADNIKI:
3/4 szklanki marchewki startej na grubych oczkach
4 „wyfiletowane” mandarynki (pozbawione skórki, wszystkich białych części i pestek)
3 łyżki soku z mandarynek
25 g masła
1/4 szklanki cukru trzcinowego
3,5 łyżki cukru
1 szklanka mleka
1 szklanka śmietany kremówki 30% lub 36%
4 żółtka
ziarenka z połowy laski wanilii
pół łyżeczki cynamonu
1 cm drobno posiekanego lub startego na tarce świeżego imbiru

WYKONANIE:
W rondelku rozpuścić masło, wsypać cukier trzcinowy i podgrzewać na małym ogniu do czasu rozpuszczenia cukru. Dodać startą marchewkę i smażyć około 5 minut. Dodać mandarynki, sok, imbir i cynamon. Podgrzewać na małym ogniu do czasu rozpadnięcia się mandarynek. Zdjąć z ognia, odstawić.
Żółtka zmiksować z 2 łyżkami cukru na biały puch.
Stale mieszając zagotować mleko z wanilią i 1,5 łyżki cukru (jeżeli, zamiast nasion wanilii, używacie cukru wanilinowego lub cukru z wanilią, cukru dajcie tylko 1 łyżkę).
Wrzące mleko wlewać bardzo powoli cienkim strumieniem do żółtek, ciągle mieszając. Po połączeniu przelać wszystko do garnka i podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż krem zacznie gęstnieć. Natychmiast zdjąć z ognia, połączyć z masą marchewkowo-mandarynkową i podgrzaną lekko śmietaną kremówką. Wystudzić, najlepiej do temperatury lodówkowej.

Jeżeli używacie maszyny do robienia lodów – przelać wystudzony krem do maszyny i dalej postępować zgodnie z instrukcją urządzenia. Po zakończeniu pracy maszyny lody przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i wstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc, do zamrażalnika.

Jeżeli nie używacie maszyny do robienia lodów – wystudzony krem wlać do szczelnie zamykanego pojemnika i włożyć do zamrażalnika na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Przez pierwsze 3 godziny lody wyjmować co pół godziny i krótko miksować, aby nie powstały w nich kryształki lodu. Jeżeli nie macie czasu na mieszanie, nic się nie stanie, po prostu będą nieco mniej puszyste, ale równie smaczne.

Przed podaniem wyjąć na 15-20 minut z zamrażalnika.

SMACZNEGO!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezglutenowe, Desery, Desery mrożone, Lody i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

5 odpowiedzi na „Lody marchewkowo-mandarynkowe

  1. wisienor pisze:

    Ale świetny przepis, jak tylko dorobię się zamrażalnika, spróbuję na pewno!:-D

  2. tom pisze:

    i ja i ja zrobie jak bede mial zamrazalnik!:-)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s