Naleśniki na ciemnym piwie z wędzoną makrelą i twarogiem

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dzisiaj wytrawnie, dzisiaj naleśnikowo… Wszak w wielu zakątkach świata dzień przed Środą Popielcową obchodzony jest jako „Pancake Tuesday” (pol. naleśnikowy wtorek). Amerykanie, Anglicy, Australijczycy i Irlandczycy żegnają karnawał tonąc w morzu naleśników, tańcząc i śpiewając na przeróżnych paradach i festiwalach i… tonąc w morzu naleśników…

U mnie tylko naleśnikowy stawik, więc bez lęku pobrodzić możecie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKŁADNIKI NA 8-10 NALEŚNIKÓW:
2 szklanki mąki pszennej
2 białka
1 szklanka mleka
1 szklanka ciemnego piwa
3 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli

FARSZ:
2 wędzone makrele (po ok. 300 g każda)
pęczek szczypiorku
250 g chudego twarogu
pieprz

WYKONANIE:
Przygotować ciasto na naleśniki: Mąkę przesiać do miski. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładkie ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany.
Usmażyć naleśniki na patelni teflonowej, bez dodawania tłuszczu (olej w cieście zapobiega przywieraniu do patelni).

Przygotować farsz: Z ryb zdjąć skórę, usunąć kręgosłup i wszystkie ości.
Oczyszczone makrele wymieszać dokładnie z posiekanym drobno szczypiorkiem i twarogiem. Najlepiej robić to ręką. Dodać pieprz do smaku (nie solić, ryba wędzona soli ma aż nadto).

Na naleśniki nakładać farsz rybny i zwijać je w rulony.
Naleśniki układać w delikatnie wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, „zwinięciem” do dołu. Na każdy naleśnik położyć łyżeczkę masła. Naczynie przykryć luźno folią aluminiową.
Zapiekać przez ok. 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.

SMACZNEGO!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania rybne, Naleśniki, racuchy, placki i bliny wytrawne, Obiady i kolacje, Ryby i owoce morza, Wytrawne i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Naleśniki na ciemnym piwie z wędzoną makrelą i twarogiem

  1. wisienor pisze:

    mmmm… na pewno skorzystam z przepisu 😀

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s